1Y0-A26 Citrix XenServer 6.0 Practice Exam

Visit Citrixxperience.com for more Citrix certification preparation products.
1Y0-A26 Citrix XenServer 6.0 Practice Exam
Section 1: Implementing XenServer
1.1
Specific Task: Configure boot storage from SAN
Objective: Given a scenario, determine how to configure options on the
XenServer host so it boots from SAN.
1. An administrator is implementing a fully redundant boot from SAN
environment in a XenServer resource pool.
What step should the administrator first complete to configure fully
redundant boot from SAN?
a.
b.
c.
d.
Ensure multiple paths are available on the SAN.
Enable multipathing during XenServer intallation.
Configure a bonded primary management interface.
Add ‘device_mapper_multipath=yes’ to the config file.
a.
Explanation: For a fully redundant boot from SAN environment,
configure multiple paths for I/O access. The root device should have
multipath support enabled. If multiple paths are available on the
SAN, then multipathing can be enabled in the XenServer deployment
upon installation. Citrix recommends configuring a bonded primary
management interface on all of the XenServer hosts in the pool if
using multipathing and the SAN supports multiple paths. To enable
filesystem multipathing using PXE installation, add
'device_mapper_multipath=yes' to the PXE Linux configuration file.
Source: Citrix XenServer 6.0 Installation Guide
http://docs.VMd.citrix.com/XenServer/6.0.0/1.0/en_gb/installation.h
tml
The most trusted web site for Citrix certification preparation products, Citrixxperience.com
Visit Citrixxperience.com for more Citrix certification preparation products.
Section 2: Managing and Maintaining Hosts
2.1
Specific Task: Upgrade or deploy patches
Objective: Determine which actions an administrator must take to apply
updates (upgrades/patches) to XenServer hosts.
2. An administrator needs to update all of the XenServer hosts in a
resource pool using XenCenter.
What are three steps that the administrator can take to update the
hosts? (Choose three.)
a.
b.
c.
d.
e.
Enable HA in the pool if it is not already enabled.
Download the .xsupdate file to the XenServer host.
Suspend any virtual machines on each XenServer host.
Shutdown any virtual machines on each XenServer host.
Login to the XenCenter host as the Pool Administrator.
Answer: c.d.e.
Explanation: To update a XenServer host with XenCenter, log in to
the computer with XenCenter using a user account with full access
permissions, such as Pool Administrator. Empty the CD/DVD drives of
any VMs to be suspended. Disable HA, if applicable. Download the
update file to a known location (.xsupdate file extension) on the
computer running XenCenter (not the XenServer host). If there are
any VMs in the pool that need to be shut down or suspend, rather
than allow XenCenter to automatically migrate, do so now. On the
Tools menu, select 'Install New Update'. The Install Update wizard
opens and walks the administrator through the rest of the update.
Source: Citrix XenServer 6.0 Installation Guide
The most trusted web site for Citrix certification preparation products, Citrixxperience.com
Visit Citrixxperience.com for more Citrix certification preparation products.
http://docs.VMd.citrix.com/XenServer/6.0.0/1.0/en_gb/installation.h
tml#applying_hotfixes
Section 3: Managing and Maintaining Virtual Machines and Templates
3.1
Specific Task: Copy a VM
Objective: Given a scenario in which a VM must be copied using a particular
method, determine the steps necessary to copy the VM.
3. Scenario: An administrator is tasked with ejecting a XenServer host
from a resource pool. Important data exists on the local disks of the
host.
Before ejecting the host, which operation is recommended that the
administrator perform?
a.
b.
c.
d.
VM-copy
VM-clone
VM-export
VM-snapshot
Answer: a.
Explanation: Do not eject a host from a resource pool if it contains
important data stored on its local disks. All of the data will be erased
upon ejection from the pool. To preserve this data, it is
recommended to copy the VM to shared storage on the pool first
using XenCenter or the xe VM-copy CLI command. The disk images
are guaranteed to be full images when using VM-copy. Running VMclone would not create a full copy but be part of a chain. Like cloning,
exporting (VM-export) and importing (VM-import) a VM is a means
for creating additional VMs of a certain configuration, such as, a
special-purpose server configuration that is to be used many times.
The most trusted web site for Citrix certification preparation products, Citrixxperience.com
Visit Citrixxperience.com for more Citrix certification preparation products.
Quiesced snapshots can have a great impact on the system on which
they are being taken. Snapshots with memory are best to use when
upgrading or patching software, or testing a new application, but also
want the option to be able to get back to the current, pre-change
state (RAM) of the VM.
Source: Citrix XenServer 6.0 Administrator’s Guide
http://docs.VMd.citrix.com/XenServer/5.6.0fp1/1.0/en_gb/reference
.html#pool_removal
Section 4: Configuring and Managing Resource Pools
4.1
Specific Task: Create a pool and add or remove a host to or from a pool
using the GUI or CLI
Objective: Given a scenario, determine which actions an administrator
must take to add or remove a host to or from a resource pool using the CLI
or GUI.
4. Scenario: An administrator of a small company manages and
supports a single XenServer 5.0 Advanced Edition host and a single
XenServer 6.0 Advanced Edition host. Both versions of XenServer are
running on nearly the same hardware and the hardware for the 5.0
host is on the ACL for version 6.0. The processors are in the same
family, but the model and step of the processor on the 6.0 host are
newer than the 5.0 host. The administrator wants to create a
resource pool using the two existing hosts with the 6.0 host being the
pool master.
The administrator should upgrade the _________ to create a
resource pool with the two hosts. (Select the best choice to complete
the sentence.)
a. processor of the XenServer 5.0 host and the BIOS 5.0 host.
The most trusted web site for Citrix certification preparation products, Citrixxperience.com
Visit Citrixxperience.com for more Citrix certification preparation products.
b. BIOS of the XenServer 5.0 host and create a heterogeneous
pool.
c. processor of the XenServer 5.0 host and upgrade to XenServer
6.0.
d. XenServer 5.0 host to version 6.0 and create a heterogeneous
pool.
Answer: d.
Explanation: Heterogeneous resource pool creation is only
available to XenServer Advanced editions and above. To upgrade
to XenServer version 6.0, the version 5.0 host will first have to
upgrade to 5.6 SP2, which wasn't mentioned in the correct option,
but should be noted. To create a heterogeneous pool, the CPUs
must be of the same vendor and must support Intel
FlexMigration. The features of the older CPU must be a subset of
the newer CPU. The same version of XenServer with the same
hotfixes must be applied to the host joining the pool. The BIOs of
both hosts should be upgraded to the newest version in all cases.
Source: Citrix XenServer 6.0 Administrator’s Guide
http://docs.vmd.citrix.com/XenServer/6.0.0/1.0/en_gb/reference.
html#hetpool and
http://support.citrix.com/article/CTX123491
Section 5: Installing and Configuring Provisioning Services
5.1
Specific Task: Select PXE services options when installing Provisioning
services
Objective: Determine which PXE service options to select when installing
Provisioning services.
The most trusted web site for Citrix certification preparation products, Citrixxperience.com
Visit Citrixxperience.com for more Citrix certification preparation products.
5. Scenario: Scenario: An administrator is installing Provisioning
Services (PVS) for use with Citrix XenDesktop and Citrix XenApp. The
administrator has configured two virtual machines on which to install
PVS and the PXE service.
When the target devices boot from the network, what information
will DHCP request from the PVS host?
a.
b.
c.
d.
Boot file name
PXEClient Identifier
Boot server host name
Mobile IP Home Agents
Answer: b.
Explanation: When a target device boots from the network, DHCP
sends a request to the PVS host for an IP address and Scope Option
settings (option 60; PXEClient identifier). The PVS host returns the
information as requested. The target device sends a request to the
PVS host for the bootstap file name and location to the PXE service
(options 66 and 67). The PXE service returns the information to the
target device. Using TFTP, a request for the bootstrap file is sent from
the target device to the PVS host. The PVS host downloads the
bootstrap file to the target device and the target device boots.
Option 68 (Mobile IP Home Agents) isn't needed for Provisioning
Services.
Source: Technologies > Provisioning Services > Provisioning Services
6.0 > Administration > Managing Target Devices > Getting the
Bootstrap File
http://support.citrix.com/proddocs/topic/provisioning-60/pvstechnology-overview-boot-file-get.html and
How to Add DHCP PXE Options to Microsoft DHCP Server
http://support.citrix.com/article/CTX115094
The most trusted web site for Citrix certification preparation products, Citrixxperience.com
Visit Citrixxperience.com for more Citrix certification preparation products.
Section 6: Maintaining Provisioning Services
6.1
Specific Task: Create and delete machine accounts in Active Directory
Objective: Determine how to create or delete a machine account in Active
Directory on the Provisioning services server in a XenServer environment.
6. Scenario: An administrator just got done creating a new device in
Provisioning Server. When the administrator boots up the newly
created device for the first time they get the error “The trust
relationship between this workstation and the primary domain
failed”.
What should the administrator do to resolve the issue?
a. Reset the machine account in Active Directory.
b. Remove the machine account from Active Directory.
c. Add the machine to Active Directory using Provisioning
Services.
d. Reset the Active Directory machine account using Provisioning
Services.
Answer: c.
Explanation: The administrator forgot to create an AD account for
the newly created device. AD accounts need to be created for all
machines created in provisioning services. Using the PVS console will
ensure that whether you choose to automate password changes or
turn them off the machine will trust the domain.
Source: Technologies > Provisioning Services > Provisioning Services
6.0 > Installation > Administration > Managing vDisks > Deploying
vDisks > Configuring vDisks for Deployment > Configuring vDisks for
Active Directory Management
The most trusted web site for Citrix certification preparation products, Citrixxperience.com
Visit Citrixxperience.com for more Citrix certification preparation products.
http://support.citrix.com/proddocs/topic/provisioning-60/pvs-adpasswords-manage.html
Section 7: Configuring Advanced Features
7.1
Specific Task: Determine when StorageLink would be beneficial
Objective: Determine when Advanced StorageLink is beneficial to a given
environment based on a description of the environment.
7. Scenario: A senior administrator of a XenServer 6 a resource pool is
configuring storage with a NetApp storage array. The senior
administrator plans to configure the least complicated storage
management solution for administrators that are not greatly
experienced with storage configuration. The administrators should
be able to create volumes and LUNs from within XenCenter. The
storage repository will run XenServer and Hyper-V virtual machines.
Which storage management solution should the administrator
implement?
a.
b.
c.
d.
vSphere
StorageLink
Virt-Manager
VM Storage Connect
Answer: b.
Explanation: StorageLink is integrated with XenServer 6. It provides
an easy way for people not comfortable with storage configuration to
create a volume and a LUN from within XenCenter. With StorageLink,
XenServer interacts with the NetApp storage on the administrator's
behalf to create the volume and LUN. An administrator specifies the
The most trusted web site for Citrix certification preparation products, Citrixxperience.com
Visit Citrixxperience.com for more Citrix certification preparation products.
options desired in the LUN and volume, such as deduplication and
thin provisioning, when creating the SR in XenCenter.
Source: Citrix XenServer and NetApp Storage Best Practices, Pages 73
and 74
http://support.citrix.com/article/CTX133921
Section 8: Backing Up and Restoring
8.1
Specific Task: Create a backup schedule for, run a manual backup of and
restore storage repository metadata
Objective: Determine how to configure a backup schedule for storage
repository metadata, based on a given scenario.
8. Scenario: A disaster occurred at a primary XenServer site. The
primary site storage repository (SR) automatically replicates data to a
recovery site. An administrator must take steps before failover to the
recovery site. The administrator is not concerned with protecting the
recovery site from disaster at this point.
What are two steps the administrator should take before failover to
the recovery site? (Choose two.)
a. Restart the virtual machines and vApps on the recovery site.
b. Enable pool metadata replication to an SR on the recovery site.
c. Break storage mirroring between the primary and recovery
sites.
d. Ensure the primary site's LUNs are not attached to another
pool.
Answer: c.d.
Explanation: The steps to take after a primary site disaster are to
break any existing storage mirrors (automatic replication to the
recovery site SR) so that the recovery site has read/write access to
The most trusted web site for Citrix certification preparation products, Citrixxperience.com
Visit Citrixxperience.com for more Citrix certification preparation products.
the shared storage. Ensure that the LUNs that VM data is being
recovered from are not attached to any other pool, or corruption
may occur. If the administrator wished to protect the recovery site
from a disaster, pool metadata replication would be enabled to one
or more SRs on the recovery site. During recovery, the VMs and
vApps on the recovery site should be cleanly shut down.
Source: Citrix XenServer Workload Balancing 6.0 Administrator's
Guide
http://docs.vmd.citrix.com/XenServer/6.0.0/1.0/en_gb/reference.ht
ml#id1012173
Section 9: Troubleshooting
9.1
Specific Task: Troubleshoot networking issues including verify speed and
duplex of an interface, check that TCP ports are open, check NTP settings,
check DNS settings, check router/trace route, check network statistics and
errors
Objective: Given a description of a networking issue, determine how to
resolve the issue.
9. Scenario: Using the xsconsole, an administrator changed the speed
of an active-active NIC bond of two physical interfaces on a
standalone XenServer host to 1 GB. The administrator also turned off
auto-negotiation on the bond and set duplex to full. The bonded
NIC's speed remained at 100 MB after the administrator made the
above changes.
Which two actions could the administrator take to change the speed
from 100 MB to 1 GB? (Choose two.)
a.
b.
c.
d.
Un-bond the bonded interfaces.
Change the NIC bond to Active-Passive.
Use ethtool to make the interface changes.
Restart the XenServer host with host-reboot.
The most trusted web site for Citrix certification preparation products, Citrixxperience.com
Visit Citrixxperience.com for more Citrix certification preparation products.
e. Using xsconsole, unplug and plug the interfaces.
Answer: d.e.
Explanation: To change the speed, duplex, and auto-negotiation on a
network interface, using the xsconsole, find the physical interface
where the settings are to be applied by using the command 'xe piflist host-uuid=<host_uuid>'. 'xe pif-list' lists all the physical interfaces.
It is required to filter the interfaces by host-uuid when the correct
interface needs to be identified. Bonded NICs completely subsume
the underlying PIFs and one PIF represents the bond. Review current
physical interface settings with 'xe pif-list uuid=<UUID of physical
interface> params=all'. Set speed, duplex, and auto-negotiation using
'xe pif-param-set uuid=<UUID of physical interface> otherconfig:ethtool-autoneg=”off” other-config:ethtool-speed=”1000”
other-config-duplex=”full”'. Setting the speed manually requires
auto-negotiation to be turned Off. Apply the setting on the interface
by either using 'xe pif-unplug uuid=<UUID of physical interface>' and
'xe pif-plug uuid=<UUID of physical interface>' or restart the host
using 'xe host-reboot host=<hostname>'. Ethtool can be used to
make the changes, but it is not needed in this scenario since the
changes were already made. There's no need to break the bond of
the NICs or change to Active-Passive.
Source: How to Modify Network Speed and Duplexing
http://support.citrix.com/article/CTX117568
The most trusted web site for Citrix certification preparation products, Citrixxperience.com
Open as PDF
Similar pages