Alaonttolaskimosuodattimen laitto - Pohjois

Add to my manuals
2 Pages

advertisement

Alaonttolaskimosuodattimen laitto - Pohjois | Manualzz

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN-

HOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

OYS, Kuvantaminen

OHJE POTILAALLE

Laadittu: 11.9.2006

Päivitetty: 4.1.2013

1/2

ALAONTTOLASKIMOSUODATTIMEN LAITTO

Teille on varattu alaonttolaskimosuodattimen eli vena cava filtterin laitto. Alaonttolaskimoon asennettavan suodattimen avulla pyritään ehkäisemään keuhkoveritulppaa. Riski saada keuhkoveritulppa on kohonnut esim. alaraajalaskimotukoksen yhteydessä. Suodatin laitetaan paikallispuudutuksessa nivustaipeen laskimon kautta. Toimenpide tehdään läpivalaisukontrollissa, joten siinä käytetään röntgensäteilyä ja jodivarjoainetta.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Olkaa hyvä ilmoittakaa vuodeosaston henkilökunnalle mahdollisimman pian, mikäli käytätte diabeteksen hoitoon metformin -lääkettä (esim. Diformin®, Glucophage®, Metforem®, Oramet®, Metformin®, Metgol®) tai veren hyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä (Marevan®, Plavix®), eikä näiden lääkkeiden tauottamisesta ole sovittu. Ilmoittakaa myös, jos Teillä on puudutusaine-, varjoaine- tai jodiyliherkkyys tai olette raskaana.

Toimenpidettä varten Teiltä otetaan verikoe vuototaipumuksen sekä munuaisten toiminnan määrittämiseksi joko omassa terveyskeskuksessanne tai OYS:ssa. Jos verikoe otetaan terveyskeskuksessa, lähetetarrat saatte ajanvarauskirjeen mukana.

Pyydämme Teitä olemaan syömättä, juomatta ja tupakoimatta kuusi (6) tuntia ennen toimenpidettä. Säännölliseen käyttöön määrätyt lääkkeenne voitte ottaa aamulla pienen vesimäärän kanssa. Sokeritautilääkkeiden ottamisesta keskustelkaa vuodeosaston henkilökunnan kanssa. Mikäli Teillä on käytössä nesteenpoistolääkitys, jättäkää se ottamatta toimenpideaamuna.

Toimenpiteen suorittaminen

Röntgenhoitajat valmistelevat Teidät toimenpiteeseen, avustavat röntgenlääkäriä ja seuraavat vointianne koko toimenpiteen ajan. Valmistelu mukaan lukien toimenpide kestää noin tunnin.

Nivustaipeenne ihon puuduttamisen jälkeen röntgenlääkäri vie katetrin nivuslaskimoon ja edelleen alaonttolaskimoon. Katetrin kautta tehdään varjoainekuvaus, munuaislaskimoiden lähtökohdan määrittämiseksi. Varjoaine voi aiheuttaa Teille lämmön tunnetta vatsan alueelle sekä metallin makua suuhun. Kuvauksen jälkeen suodatin asennetaan munuaislaskimoiden alapuolelle.

Toimenpiteen jälkeen katetri poistetaan ja röntgenhoitaja painaa pistokohtaa vähintään

10 minuuttia.

Alaonttolaskimosuodatin voidaan asentaa väliaikaiseksi tai pysyväksi. Väliaikainen suodatin poistetaan, kun keuhkovaltimotukoksen riski on poistunut. Joissakin tilanteissa suodatin jätetään pysyvästi alaonttolaskimoon. Vuodeosaston lääkäri kertoo Teille, kumpi hoitomuoto Teidän kohdallanne on tarpeen.

_______________________________________________________________________________________________________________

Postiosoite: Puhelin: (08) 315 3290 Laatija: Raija Honkanen, rh,. 29.08.2006

PL 50

90029

Telefax:: (08) 315 4499

Internet: http://www.ppshp.fi/

Asiasisällön hyväksyjä: Jukka Perälä, oyl.

Päivittänyt: Airi Suominen, rh 04.01.2013

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN-

HOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

OYS, Kuvantaminen

OHJE POTILAALLE

Laadittu: 11.9.2006

Päivitetty: 4.1.2013

2/2

Toimenpiteen jälkeen huomioitavaa

Toimenpiteestä aiheutuvat haittavaikutukset ovat harvinaisia, ja ne yleensä liittyvät pistokohdan vuoto-ongelmiin. Erittäin harvinaisia haittavaikutuksia ovat varjoaine- tai lääkeaineyliherkkyys.

Toimenpiteen jälkeen olette vuodelevossa neljä tuntia pistokohdan vuotovaaran vuoksi.

Toimenpiteen jälkeen Teidän on hyvä juoda tavallista runsaammin, sillä se edistää varjoaineen poistumista elimistöstä.

Vuodeosaston lääkäri kertoo Teille toimenpiteen tulokset ja mahdolliset jatkotoimenpiteet. Kotiin pääsette toimenpiteen jälkeisenä päivänä, ellei vointinne edellytä pitempää sairaalahoitoa.

Hoito kotona

Kotona Teidän on hyvä välttää raskaiden taakkojen nostelua ja rajua liikuntaa sekä saunomista 2-5 vuorokauden ajan. Ottakaa yhteyttä omaan terveyskeskukseenne, jos

Teille tulee myöhemmin toimenpiteeseen liittyviä ongelmia esim. pistokohdan verenvuotoa, kipua, turvotusta tai allergista ihottumaa.

Yhteystiedot

Alaonttolaskimosuodattimen asennus tehdään Oulun yliopistollisen sairaalan Keskusröntgenissä

Mikäli haluatte lisätietoja toimenpiteestä, ottakaa yhteyttä Keskusröntgeniin ma - pe klo

13. 00 – 15.00, puh (08) 315 3290.

Esivalmisteluihin tai vuodeosastolla oloon liittyvissä asioissa, ottakaa yhteyttä toimenpideajan antaneeseen yksikköön (poliklinikka tai vuodeosasto). Puhelinnumero on ajanvarauskirjeessä.

_______________________________________________________________________________________________________________

Postiosoite: Puhelin: (08) 315 3290 Laatija: Raija Honkanen, rh,. 29.08.2006

PL 50

90029

Telefax:: (08) 315 4499

Internet: http://www.ppshp.fi/

Asiasisällön hyväksyjä: Jukka Perälä, oyl.

Päivittänyt: Airi Suominen, rh 04.01.2013

advertisement

Was this manual useful for you? Yes No
Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the workof artificial intelligence, which forms the content of this project

Related manuals

Download PDF

advertisement