Dataphon s 21 d modem Handleiding
De modem Dataphon s 21 d maakt het mogelijk om met andere computers te communiceren via de telefoonlijn. Het programma is geschreven voor de SV.318/.328 en MSX computers en maakt gebruik van de joystickpoort. Met dit programma kunt u berichten naar elkaar sturen en bestanden overzetten.
advertisement
Assistant Bot
Need help? Our chatbot has already read the manual and is ready to assist you. Feel free to ask any questions about the device, but providing details will make the conversation more productive.
MODEM communicatie
SV.318/.328 en MSX
Peter Zevenhoven
C.U.C.-info 11
Scanned, ocr’ed and converted to PDf by HansO, 2001
Tijdens onze computerdagen is gebleken, dat er belangstelling bestaat om via de telefoonlijn met andere computers te communiceren. Ten einde dit te kunnen realiseren, is een modem en een communicatie programma nodig. Een modem is een apparaat dat de signalen uit de computer op de telefoonlijn zet.
Op onze computerdag in Amsterdam (Kalverstraat) werd een dergelijk communicatieprogramma gedemonstreerd. Het was een uit Zwitserland afkomstig product dat voor de SV.328 werd geschreven onder CP/M. We waren in staat met diverse databanken te communiceren en konden er ook gegevens (programma's) uit halen.
Het programma maakte gebruik van een SV.328 met disk-drive, RS-232 interface en, uiteraard, een modem. Wat de prijs betreft, voor diegenen die wel iets met een modem willen doen, maar niet over bovengenoemde apparatuur beschikken (o.a. de MSX bezitters), zijn de aanschafkosten nogal hoog.
Het modem zal zonder meer gekocht moeten worden, echter, een RS.232, e.d., zijn niet noodzakelijk - indien het via de "joystickpoort" met de computer verbonden wordt. Bovendien wordt het modem nu tevens bruikbaar voor MSX computer bezitters.
Het gevolg van deze gedachtengang was wel, dat er een (simpel) communicatieprogramma geschreven moest worden, dat derhalve de joystickpoort in dit opzicht werkzaam maakte. Dit programma nu is gedeeltelijk in machinetaal geschreven, hetgeen in de DATA regels van het Basic programma tot uiting komt. Tevens is hiervan de 'source listing' afgedrukt met als doel niieuws-gierigen te tonen hoe het programma werkt (en bovendien om duidelijk te demonstreren, wat er bij het werken in machinecode allemaal komt kijken). Het programma draait op de SV.318/.328 en
MSX machines, zodat verschillende computers via de telefoonlijn een verbinding met elkaar kunnen aangaan.
HET MODEM
Gekozen is voor een zogeheten acoustisch modem, een apparaat waarin de telefoon in rubber ringen wordt gedrukt, zodat een luidspreker en een microfoon signalen vari/naar de telefoonlijn kunnen transporteren.
Het modem waarop het programma geschreven en getest is, komt van de Duitse fa.
Woerltronic, type 'Dataphon s 21 d' en wordt door Xecom (Manudax) te Heeswijk-
Dinther geïmporteerd. Het modem zal rond de 350 gulden kosten en is waarschijnlijk via uw dealer of anders via ons te bestellen (ten tijde van dit verslag had betreffende fa. ons nog niet op de hoogte gesteld van de exacte bedragen en bestelwljze).
Het modem werkt op batterij of lichtnetadapter, met als geschatte levensduur voor een
9 volt batterij 20 bedrijfsuren.
Natuurlijk is het mogelijk een ander type modem aan te sluiten dat dan wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen: transmissiesnelheid 300 baud en full-duplex volgens de CCITT V21 standaard.
Tevens dient het een RS-232 ingang te hebben dat even als het Dataphon modem zonder problemen reageert op niet RS-232 (maar TTL) signaalniveaus, zodat het voor de "s 21 d" ontworpen interface ook hierop voldoet.
INTERFACE
Teneinde het modem met de computer te verbinden dient een kleine interface in elkaar geknutseld te worden. De door het modem geleverde signalen (ca. + en -7 volt) moeten tot O en 5 volt gereduceerd worden en het signaal van de computer dient geinverteerd en gebufferd te worden alvorens het aan het modem toe te voeren. De benodigde onderdelen voor het interface zijn:
- een 9 polige male D connector met kap (of liever een joystick verlengsnoer waarvan de 'female' plug afgeknipt is);
- een weerstand van 2K2, twee van 10K en een van 22K (1/8 watt);
- vier diodes 1N41A8;
- een transistor BC 547;
- een 25 polige male D connector met kap (liefst een kap waarmee de connector aan het modem vastgeschroefd worden kan).
Het is gelukt en de transistor en de weerstanden samen met de diodes zodanig aan de
25 polige (RS-232) connector te solderen dat alle onderdelen binnen de kap van deze connector een plaatsje vonden. Wanneer u hier niet in slaagt, zullen deze onderdelen op een klein stukje gaatjesprint gemonteerd moeten worden, dat daarna het beste aan de 9 polige connector vastge-soldeerd wordt (wanneer geen joystick verlengsnoer gebruikt wordt).
Figuur l laat zien hoe de joystickconnector aangesloten wordt voor de SV.318/.328
(links) of voor een MSX computer. De aangegeven punten zijn getekend gezien vanaf de soldeerzijde van de connector.
Figuur 2 toont het schema van de interfaceschakeling en de aansluitingen aan de 25 polige connector.
HET PROGRAMMA
Het Basic modemprogramma vindt zelf uit in welke computer het zit, zoekt een plaatsje voor de machinetaalroutines, past deze routines aan de geheugensituatie aan
(relocatie) en plaatst ze in het geheugen (met POKE). MSX bezitters behoeven natuurlijk de DATA regels voor de SV.318/.328 niet in te tikken (en andersom).
De hoofdroutine projecteert 2 'vensters' op het scherm, waarna het noodzakelijk is om verbinding met een andere computer te zoeken. Bel iemand op en sluit de telefoonhoorn op het modem aan. Spreek van te voren af, dat de degene die opbelt het modem bijvoorbeeld in de stand 'ORIG' schakelt; het andere modem kan in de stand
'ANS' of 'AUTO' gezet worden.
Het programma geeft een goede verbinding aan middels het woord 'VERBINDING' bovenin beeld. Wanneer u nu iets op uw toetsenbord intikt dan worden deze tekens in
"uw" onderste venster en in het bovenste venster "aan de andere kant van de lijn" weergegeven. Op deze wijze kan men berichten naar elkaar intikken (overfluiten).
Als een van de twee 'intikkers' op de ESC toets drukt dan wil zijn/haar computer een programma of bestand gaan verzenden (de andere kant gaat dan ontvangen). Beide personen dienen een (file)naam op te geven, met de nodige voorvoegsels als CAS:, of
1: voor de disk,gebruikers.
Het verzenden van een Basic programma vereist dat als een ASCII file op cassette of disk staat, het dus met een SAVE "...",A opdracht weggeschreven is. Eventueel van te voren de te verzenden programma's met (C)LOAD inlezen en met SAVE "...",A weer wegschrijven.
Het zenden gaat regel voor regel met een snelheid van ongeveer 30 tekens per seconde. Tijdens het verzenden worden de verzonden/ontvangen regels op het beeldscherm afgedrukt zodat men de voortgang kan volgen. Na verzending/ ontvangst komen de twee vensters terug.
Het hierna beschreven Basic programma is bedoeld als introductie in de 'modem wereld' en heeft wel enige beperkingen:
-het is niet mogelijk om zogeheten DATA banken op te bellen; hiervoor is waarschijnlijk toch een RS-232 interface nodig;
-tijdens het "naar elkaar tikken" is de verwerksnelheid maar 2 of 3 tekens per seconde.
Doordat de ROM toetsenbord interrupt routine wat minder vaak aangeroepen wordt,is het ook noodzakelijk om de toetsen langer dan normaal ingedrukt te houden (anders worden ze 'gemist');
-machinetaalprogramma's kunnen niet overgezonden worden;
-er is niet in een uitgebreide foutafhandeling voorzien.Wanneer u bijv. een programma wilt zenden en een niet bestaande bestandsnaam intikt, zal (met disk) het programma afbreken en een 'File not found' foutmelding geven. Bij het zoeken naar die onbekende naam vanaf cassette zal dit eindeloos duren, het programma kan dan via CTRL/STOP onderbroken worden. In beide gevallen zal de ontvangende computer er achter moeten komen, dat het fout gegaan is (anders blijft-ie op een regel wachten). Het lijkt 't beste, dat degene waarbij het fout gaat een paar keer zijn/ haar modem in- en uitschakelt en daarna het programma opnieuw RUNt. De ontvangende computer komt dan met een 'Verbinding weg' foutmelding, de ontvanger kan op
CTRL/STOP drukken en het modemprogramma herstarten.
advertisement
Key Features
- Communicatie via telefoonlijn
- Geschreven voor SV.318/.328 en MSX
- Gebruik van joystickpoort
- Berichten versturen
- Bestanden overzetten