Amendment #2 Dated Monday, June 29, 2009

Amendment #2 Dated Monday, June 29, 2009

Amendment #2 Dated Monday, June 29, 2009

RFB #27960-SR: Statewide Open Plan Systems and Private Office Furniture

RFB Due Date: Thursday, July 23, 2009 at 2:00PM Central Time

Bidders must download all amendments including the RFB attachment titled “Amendment #2 Dated Monday, June 29,

2009

” (this document), and submit them with their bid response.

Questions and Answers for RFB #27960-SR: Statewide Open Plan Systems and Private Office

Furniture

Question #1: Is this project being bid on by the manufacturers and not the dealers?

Answer #1: information.

Only bids from manufacturers will be considered for award. See RFB Section 1.1, 1.6 and 4.1 for more

Question #2: In the Vendor Reference form (DOA-3478) it asks to..."Provide company name...on the product(s) and /or service(s) used for four or more installations...." Since manufacturers sell to dealers are you asking for the names of dealers or for the names of end users where the product was installed? Can those references include public entities?

Answer #2:

Bidders may not list their dealers as references. Provide information as requested for end users where the product was installed.

Yes, references can include public entities. Bidders are strongly encouraged to include references from public entities.

Question #3: On the Dealer Information Form-Appendix F it asks for references. Does this need to be end user references for that specific dealer? Some dealers are hesitant to release that information.

Answer #3: As requested on Appendix F (Dealer In formation), dealers are to “provide a client list of three (3) comparably sized firms/entities to which similar products and services have been provided during the past three (3) years.”

Yes, the reference should include the end user for those projects.

Question #4: Section 2.1, Calendar of Events: The timing of the vendor conference (June 11) and the bid due date

(June 23) occur at a time when the entire contract furniture industry is involved with NEOCON, the annual trade convention in Chicago. The very people (from all prospective vendors) that need to be involved in preparing a response to your requirements will be unable during the dates you have indicated in this RFB. We respectfully request that the vendor conference date be moved to a date before June 11 th or after June 18 th , and that the bid due date be extended to a date after June 29 th

.

-We would like to request an extension to submit the bid. Having only 16 working days to complete the RFB is restrictive considering our diminished resources and staffing during a budget crisis, and at the end of the fiscal year.

Answer #4: Section 2.1 (Calendar of Events) was amended to extend the due date of the RFB along with other dates.

Further, an additional opportunity to submit written questions has been added. The due date for additional written

questions is July 8, 2009.

Section 2.1 (Calendar of Events) is amended to extend the dates as follows:

DATE EVENT

Wednesday, July 8, 2009

Monday, July 13, 2009

Thursday, July 23, 2009 at 2:00PM CST

Monday, August 3, 2009

Date Additional Questions are Due

Responses to Additional Questions Posted (estimate)

Bid Due Date and Time

Contract Start Date (estimate)

Page 1 of 13

Question #5: Section 1.8.2, On-Site Demonstration: Please confirm that the State may require an on-site demonstration as a condition for contract award, and that this will be a one-time event. It is unclear if the intent of this section is to allow for a possible on-site demonstration for each project that may occur during the contract period.

Answer #5: Section 1.8.2 applies to the RFB only as a possible one-time event, and would not be required for each project that may occur during the Contract period.

However, as stated in Section 7.1, product demonstrations at the Authorized User’s request are an optional value-added capability that is desirable to the State of Wisconsin. Bidders are strongly encouraged to meet specifications in Section

7.0 (Value Added Capabilities) but failure to do so will not disqualify your bid.

Question #6: 2.11. Page 16 of 44

Contractor may have a maximum of 10 dealers. We have dealers who have multiple locations. Does each location count as a dealer, or does only the corporate name count as 1 dealer?

Answer #6: Only the corporate name counts as a dealer. Therefore, in order to be considered the same dealer, the

Dealer Names must be identical.

For dealers that have multiple locations, a separate Appendix F must be completed to identify their key contacts, references, lead times and geographic service areas.

Badger State Industries (BSI)-Related Questions

Question #7: Section 1.3.1 suggests that the awarded vendor(s) will include product from Badger State Industries (BSI) along with their own product. This may be a misinterpretation on our part, but please confirm that the product provided by the awarded vendor(s) will be their product only.

Answer #7:

Section 1.3.1 states that “the Contract that results from this RFB will include open plan systems and private office furniture from BSI”. No, that does not mean that awarded Contract vendors will be asked to include product from BSI.

Method of Award Questions

Question #8: Section 1.8, Method of Award: It appears from this section that the award will be made strictly on the lowest price for each Typical workstation and category, with no consideration for product quality, product performance or service issues. Please confirm if the contract award is solely based on “low bid?”

Answer #8:

As stated in Section 1.8 (Method of Award), awards “shall be based on the lowest Typical Total” for each category of open plan systems and each grouping of private office furniture.

The Typicals for each category and grouping were designed to provide a uniform method of comparing prices between all bidders while accounting for differences in workstation and office construction (e.g. different material options, finish options, etc).

The bid absolutely considers product quality, product performance and service metrics as reflected in the mandatory RFB requirements of Sections 4.0 (Technical Requirements), 5.0 (Performance Requirements) and 6.0 (Support

Requirements).

Section 1.8 states “The State intends to award to multiple responsive, responsible manufacturers (i.e. bidders) in all categories of open plan systems furniture and all groupings of private office furniture.” In order to be considered a responsive, responsible bidder, bidders must meet the mandatory requirements of the RFB prior to any consideration of cost.

See Section 2.8 (References), 3.2 (Bid Acceptance) and 3.3 (Bid Review) for information on additional considerable factors for award.

Question #9: Do we interpret correctly that awards will be made for each category (e.g., Private Office Group 1) individually, and not as an entire award?

Related to this, must a successful bidder submit a bid for all categories?

Page 2 of 13

Do we interpret correctly that this is a multiple award schedule/contract?

Answer #9:

As stated in Section 1.8 (Method of Award), awards will be made “based on the lowest Typical Total for

each ca

tegory” of open plan systems furniture and “each grouping” of private office furniture.

No, bidders are not required to submit a bid for all categories or all groupings to be awarded in an individual category or grouping. As stated in Section 1.7 (Method of Bid), “Bidders have the option of bidding on any or all categories of open plan systems furniture and any or all groupings of private office furniture.

Regarding multiple awards, as stated in Section 1.8, “The State intends to award to multiple responsive, responsible manufacturers (i.e. bidders) in all categories...and groupings... However, the State reserves the right to award to the single lowest responsive, responsible bidder if it is in the best interest of the State to do so.”

Technical Questions

In response to written questions, Appendix C (Response to Technical Requirements) and has been amended.

Bidders must download, use and submit the revised Appendix C

(“REVISED Appendix C: Response to Technical

Requirements Dated Monday, June 29, 2009

”) to be considered responsive.

Question #10: Does each category of Appendix B need to included, even if we are not bidding on it?

Answer #10:

No, if a bidder does not intend to submit a bid for a certain category or grouping, they are not required to submit the sheets for those categories/groupings they are not bidding on.

Question #11: Our question is about category 4.1.1 stating the bidders must be in business of providing both open plan systems and private office furniture.

As a division of a company, can our division bid just the private office furniture and still be considered or do we need to submit together, both divisions?

If we do submit together and are awarded the bid can we have our division’s name on the contract?

Answer #11: As stated in Section 1.7, “bidders have the option of bidding on any or all categories of open plan systems furniture, and any or all groupings of private office furniture.”

Therefore, if your division only provides private office furniture, you must meet Section 4.1.1 for private office furniture only.

Yes, in this case, your division would be considered.

No, your division does not need to submit a joint bid with another division of your company.

If a bid is submitted jointly, the name on the contract would read as the company names were provided in the bid response.

Pricing, Delivery and Installation Questions

Question #12: Can a minimum order requirement be placed in the pricing? For example, "no orders under $2,000 are accepted"?

Answer #12: No, there cannot be a minimum order requirement incorporated into the bid response or subsequent

Contract. As stated in Section 3.3 (Bid Review)

“Bids that require a minimum number of commodities/services be ordered may be rejected. There will be no guarantee to purchase any specific quantity or dollar amount during the Contract period.”

Further, as stated in Section 6.2.9.1, no additional costs or fees are allowed for small/minimum orders.

Page 3 of 13

However, if the bidder agrees to cooperative purchasing using DOA-3333 (Vendor Agreement-

Wisconsin’s Cooperative

Purchasing Service), a minimum order requirement may be added for cooperative purchasing groups only.

Question #13: Can language be placed in pricing that allows for freight and travel costs (which are a problem on small orders)? For example, "an additional charge of $1 per mile (or $50/per man hour for travel time) for projects outside of

Dane County.”

Answer #13:

No, there cannot be additional freight or travel costs incorporated into the bid response or Contract.

As stated in Section 2.9 (F.O.B. Destination Freight Prepaid and Allowed) “Authorized User delivery locations are located throughout the State of Wisconsin. Bid prices must include all packing, packaging, freight, insurance charges and installation/ope ration manuals.”

Further, as stated in Section 2.9.1 (Products Delivered and Installed), “Bid prices must include all delivery and installation charges.” No additional costs or fees are allowed for delivery and installation.

In addition, as stated in Section 2.2.9 (Cost Information-

Appendix A), “All costs for furnishing the product(s) and/or service(s) included in the bid in accordance with the terms and conditions in this RFB and the product specifications as identified in Appendix B (Product Specificati ons) must be included.”

Question #14: Solicitation requirement calls for Delivered & Installed pricing for all counties of Wisconsin.

Is there an option for additional installation fees be charged for remote counties over and above the State delivered and installed pricing quote requirement. Or can we just quote delivered only pricing for those counties without jeopardizing our chances for an award?

Answer #14:

No, bidders cannot charge additional installation fees for “remote counties”.

As stated in Se ction 2.9.1 (Products Delivered and Installed), “Bid prices must include all delivery and installation charges.” No additional costs or fees are allowed for delivery and installation.

However, as stated in Section 2.11 (Contract Dealers), bidders may have up to ten (10) dealers on the Contract and using

Appendix F (Dealer Information), the dealer must indicate which counties they will deliver and/or install product to.

For counties that the dealer will only deliver product, not install it, they must offer an additional discount for delivery-only.

However, they may not charge additional fees to install to those delivery-only counties or to counties that they will not even deliver to.

For bidders/manufacturers that act as their own dealer, they must also submit Appendix F as stated in Section 2.11.

Question #15:

We note that pricing associated with this bid response is to be a “delivered and installed” price. As you are aware, each project has unique parameters in terms of location, site conditions, availability of freight elevators, union and/or trade presence and delivery dates after receipt of an order. Any or all of these factors may have a negative impact on any vendor’s ability to provide the State with their most aggressive discounting. The uncertainty regarding the installation conditions for projects statewide make it nearly impossible to quote a delivered and installed price at this time.

We respectfully suggest that the State and its Authorized Users will benefit from a format that allows for a separate installation quote (line item) for each project.

Answer #15: In order to provide all Authorized Users with a uniform pricing structure on the Contract resulting from this

RFB, this requirement will not be changed.

As stated in Section 2.2.9 (Cost Information-

Appendix A), “All costs for furnishing the product(s) and/or service(s) included in the bid in accordance with the terms and conditions in this RFB and the product specifications as identified in Appendix

B (Product Specifications) must be included.”

Bidders must take the cost of meeting all RFB requirements into account when providing their rate of discount from list price for the Primary product line and Catalog product lines.

Question #16: Does our list price need to include delivery and installation?

Page 4 of 13

Answer #16:

As stated in Section 2.9.1 (Products Delivered and Installed), bid prices must include delivery and installation charges. This RFB does not require that list prices include delivery and installation. Bidders must take these costs into consideration when bidding their percentage discount from the list price.

Question #17: Can we have zones for shipping and installation?

Answer #17:

Appendix F (Dealer Information) provides bidders with an opportunity to identify the counties in the State of Wisconsin that they will service through their dealers on the Contract. As stated in Section 2.11 (Contract Dealers),

“Bidders must submit this required documentation even if they act as their own dealer.”

However, bidders are not allowed to propose different pricing or terms to Authorized Users in the State of Wisconsin based on their geographical location.

Question #18: Section 2.4, Multiple Bids: Like many manufacturers, our company provides several product lines that meet the requirements of the RFB, each with their own unique list pricing and discount structure. Is it permissible to include alternate offers in the same response if those alternates are separated and clearly labeled as alternates to the primary offer?

Also, what i s meant by “Alternate acquisition plans?”

Answer #18:

“Alternate acquisition plans” refer to multiple pricing or cost plans offered in one bid response, and/or a pricing plan/structure submitted in the bid response that does not comply with the existing Cost Sheets as developed for the RFB.

For example, the “alternate offers” language in this question would be considered an alternate acquisition plan.

If your company would like to offer different discount percentages for different product lines in your c atalog (i.e. “Catalog

Discounts”), do so on Appendix A (Cost Sheets) as instructed.

For example, if a bidder intends to offer their Open Plan Product Line A at a Catalog discount of 60% off list and their

Open Plan Product Line B at a Catalog discount of 58% off list, that difference is permissible and must be identified on

Appendix A as instructed.

Alternatively, if a bidder intends to offer one (1) discount percentage from list price for all product lines in their catalog, that is also permissible and must be identified on Appendix A as instructed.

See Sections 1.7.3 and 1.7.6 regarding Catalog Discounts for more information.

Question #19: Appendix A: The cost sheets ask the vendors quote all connectors and electrical components. The cost sheet prov ides a line for the electrical components, but there isn’t a line for connectors. Is it permissible to add to the cost sheets, a line, as needed, to address components and/or connectors needed to complete the Typical workstation?

-Open Plan Systems states under the Typical to “provide all connectors and electrical components”. Should this be priced and listed as part of the Typical total?

Answer #19: Appendix A (Cost Sheets) does not currently contain an existing line for electrical components.

However, a line has been added to each Typical for electrical components and all connectors (“Miscellaneous

Components and Connectors”). Bidders must provide a list price for all miscellaneous components and connectors, which will be discounted by the Primary Discount in the same method as all other components.

Question #20: From the old contract referenced in 1.3.2, can we change the install percentage to match the new contract?

Answer #20: Any potential amendments to the existing contract #15-42500-601 will not be addressed in reference to this procurement and must be handled individually with the DOA Contract Manager.

Question #21: Life Cycle Cost Analysis

– What type of information is needed to show the durability and warranty for the amount of moves, adds and changes for the products that will be purchased for the bid evaluation and can we provide this?

Page 5 of 13

Answer #21: Bidders who intend to provide more clarifying detail regarding their products should submit that information on Tab 11 of their bid response as stated in Section 2.2.11 (Additional Information and Supplements to the

RFB).

Standard and Special Terms and Conditions Questions

Question #22: I would like some clarification regarding the MBE preference weighting, and if any preference is or will be given based on the listing of MBE dealers by the prospective contract holders (Manufacturers). It seems that the RFB merely encourages them to do so, but offers no benefit or incentive for such an action.

Answer #22: Only manufacturers (i.e. bidders) who are certified Minority Business Enterprises (MBEs) by the State of

Wisconsin, Department of Commerce, Bureau of Minority Business Development are eligible to receive the five percent

(5%) preference. Bidders who are not MBEs but subcontract with MBE dealers are not eligible to receive the 5% preference.

In response to “benefit or incentive”, in addition to being strongly encouraged to subcontract with State of Wisconsincertified MBEs as stated in Section 2.11 (Contract Dealers) and Section 10.1.4 (Prime Contractor and Minority Business

Subcontractors), Contractors will be required to submit an MBE participation plan (Section 10.1.3) and to report on the participation with MBEs identified on that plan (Section 5.4.2, 10.1.4).

Question #23: 1.9.2, Page 11 of 44

Can we provide a copy of our changes and cancellation policy with the bid and will it be accepted?

Section 1.9.2 Termination for Convenience

– can we include our cancellation policy here?

Answer #23: As stated in the State of Wisconsin Standard Terms and Conditions for Request for Bids/Proposals (DOA-

3054), Section 2.0 (Deviations and Exceptions),

“Deviations and exceptions from original text, terms, conditions, or specifications shall be described fully, on the bidder's/proposer's letterhead, signe d, and attached to the request.”

As stated in RFB

Section 2.2.2 (State of Wisconsin Terms and Conditions), vendors must “submit point-by-point exceptions along with proposed alternative or additional language for each point, including any vendor Contracts.

Submission of any standard vendor Contracts as a substitute for language in the terms and conditions is not a sufficient response to this requirement and may result in rejection of the vendor's bid.

Such deviations and exceptions shall be points of negotiation on Contractual terms and conditions, and will not be negotiated in advance.

However, bidders cannot submit exceptions to any mandatory technical, performance, support or other requirements in the RFB that include the terms “must” or “shall” or sections of the bid where non-compliance with the term may result in rejection of the bid response.

For all such sections as described immediately above, bidders must agree to and accept the requirement at a minimum and as written.

For this example, the b idder’s cancellation policy should be submitted as a deviation/exception to Section 1.9.2, but the policy may not be submitted as a standard vendor contract without the use of a section reference and proposed alternative and/or additional language as stated above.

Question #24: 10.1.5, Page 38 of 44

ACTION: We need to add a new paragraph at the end of Section 10.1.5 with the following language:

“In the event Contractor pays liquidated damages, such payment shall be full and final payment of any and all damages allegedly incurred or sustained by the State in regard to the incident causing the imposition of liquidated damages and the

State shall not bring or file any further claims, cases, lawsuits, charges, or invoices against Contractor or its subcontractor s in regard to the incident covered by the payment of said liquidated damages.”

Is this acceptable?

Section 10.1.5

– We would like to request to add a new paragraph at the end of Section 10.1.5 with the following language “In the event Contractor pays liquidated damages, such payment shall be full and final payment of any and all damages allegedly incurred or sustained by the state in regard to the incident causing the impositions of liquidated

Page 6 of 13

damages and the State shall not bring or file any further claims, cases, lawsuits, charges or invoices against Contractor or its subcontractors in regard to the incident covered by the payment of said liquidated damages.”

Answer #24: See Answer #23.

For this example, the bidder’s alternative language should be submitted as a deviation/exception to Section 10.1.5 as stated in Answer #23.

However, the bidder must accept and agree to the mandatory performance requirement 5.2.3.2 regarding liquidated damages at a minimum to be considered responsive to mandatory requirements.

Question #25: 13.0, Page 1 of 3

Liquidated damages should cover these costs.

We won’t agree to both these costs and liquidated damages. Is this a problem?

Answer #25: See Answer #23 and #24.

For this example, the bidder must accept and agree to the mandatory performance requirement 5.2.3.2 regarding liquidated damages at a minimum to be considered responsive to mandatory requirements.

The bidder should submit any exceptions or deviations to Section 13.0 (Guaranteed Delivery) as stated in Answer #23.

Question #26: Section 13.0

– We request that liquidated damages only cover these costs.

Answer #26:

See Answer #25.

Question #27: Section 5.2.3.2

– Could we limit these liquidated damages to $5,000 (10 days late) maximum?

Answer #27:

See Answer #25.

For this example, the bidder must accept and agree to the mandatory performance requirement 5.2.3.2 regarding liquidated damages at a minimum to be considered responsive to mandatory requirements.

The bidder should submit any exceptions or deviations to Section 10.1.5 (Liquidated Damages) as stated in Answer #23.

Question #28: 23.1, Page 2 of 3

In line 2, after “Statutes” add we require to add “or other applicable state law”. Is this acceptable?

Section 23.1

– In line 2, after “Statutes” we request to add “or other applicable state law”.

Answer #28:

See Answer #23.

For this example, the bidder must accept and agree to the mandatory performance requirement 5.6.2 regarding insurance coverage at a minimum to be considered responsive to mandatory requirements.

The bidder should submit any exceptions or deviations to Section 23 (Insurance Responsibility) as stated in Answer #23.

Question #29: 32.0, Page 3 of 3

In line 3, after “resulting from the” we require to add “negligent”. Is this acceptable?

Section 32.0

– In line 3 after “resulting from the” we request to insert “negligent”.

Answer #29:

See Answer #23.

The bidder should submit any exceptions or deviations to Section 32 (Hold Harmless) as stated in Answer #23.

Product Specifications and Typicals Questions

In response to written questions, Appendix A (Cost Sheets) and Appendix B (Product Specifications) have been amended.

Page 7 of 13

Bidders must download, use and submit the revised Appendix A (“REVISED Appendix A: Cost Sheets Dated Monday,

June 29, 2009

”) and the revised Appendix B (“REVISED Appendix B: Product Specifications Dated Monday, June 29,

2009

”) to be considered responsive.

General Product Specifications

Question #30: Is the requirement for Wood veneer, only on file fronts?

Answer #30:

No. Where wood veneer is specified on Appendix A (Costs Sheets) and where wood veneer is a required option in Sections 4.2 and 4.3 for applicable open plan and private office products, the requirement applies to all sides of a piece of furniture.

The wood veneer option was developed to meet the needs of Authorized Users for a standard wood case good product that can be purchased on a project-for-project basis.

As stated in Section 4.1.4, “All products shall be manufacturer’s current production products and/or be manufactured as

a customized (“custom”) product.”

Therefore, if a bidder can only meet product specifications as a custom, they would be considered responsive to the applicable mandatory minimum product specifications and should indicate tha t they “Comply/Agree”.

If a bidder can only meet this requirement as a custom product, they must respond to Appendix A (Cost Sheets) with a list price for that custom product and identify it as a custom as instructed.

Question #31: Worksurfaces- is a 24” deep worksurface acceptable vs. a 30” deep work surface? We are seeing more

24” deep worksurfaces used recently in our open workstation applications and they are less expensive.

Answer #31: No. Where a 30

” deep worksurface is specified on Appendix A (Cost Sheets), list pricing that exactly matches that specification must be provided.

Also see Answer #30 regarding custom products.

Question #32: Typical Drawings

– Can these be provided electronically in an Auto Cad format to our dealer so we can draw and price these with our own system so we are accurate for the bid submittal? We would need these for the Open

Plan Systems and the Private Offices.

Answer #32:

No, AutoCad files will not be provided.

Bidders must use Appendix A (Cost Sheets) to provide pricing information and may not submit pricing in any other format.

An alternate format should not be necessary in order for any bidder to provide accurate list pricing for each component of the Typicals.

As stated in Section 3.2 (Bid Acceptance), “Bids which do not comply with instructions or are unable to comply with specifications contained in this RFB may be rejected by the State.”

Question #33: Product Performance Testing

– What type of information do we need to provide to show the ANSI/BIFMA quality ratings and standards that our products have for the bid submittal?

Answer #33:

Bidders must use Appendix B (Product Specifications) to indicate that the mandatory requirements for meeting or exceeding current ANSI/BIFMA standards can be met.

In accordan ce with Section 6.4.3, “Upon request, Contractor and/or dealers must provide product-specific literature at no additional cost.” Such literature would include documentation that your company’s furniture meets current ANSI/BIFMA standards.

Bidders who intend to provide more clarifying detail at the point of bid regarding their products

’ ability to meet or exceed current ANSI/BIFMA standards should submit that information on Tab 11 of their bid response as stated in Section 2.2.11

(Additional Information and Supplements to the RFB).

Page 8 of 13

Question #34: Can T-mold edge be used on laminate tops?

Answer #34:

Yes, that is acceptable.

Question #35: Can we use standard waterfall pulls for laminate and wood veneer drawer fronts?

Answer #35:

Yes. Bidders should price their storage components to include their standard storage pull(s).

Question #36:

Standard lateral file and storage cabinet depth is roughly 18”. We see combination storage cabinets drawn to 24” in depth.

Will 18” depth be accepted?

If 18” will not be accepted, will 24 deep cases equipped with standard depth drawers (roughly 17”) be accepted?

Answer #36:

No, an 18” case depth is not acceptable. Bidders must meet a 24” case depth.

However, a 24” depth equipped with a 17-18” drawer depth is acceptable.

Question #37: Sound ratings: a. b.

NRC - .70

STC - .26

Are these acceptable?

Answer #37: Yes. The noise reduction standards in Sections 4.2 and 4.3 are minimum requirements. Since these standards exceed the minimum, they meet the requirement and are acceptable.

Question #38: If a manufacturer does not make metal cabinets, can wood with laminate be substituted?

Answer #38:

No. For open plan systems categories and private office groupings that require a metal storage option to be available, wood or laminate cannot be substituted.

Question #39:

If the storage does not have “receding doors”, only hinged doors, does that exclude the manufacturer from bidding?

Answer #39:

No. The receding door requirement only applies when a receding door is specified.

Question #40: What grade of fabric should be specified?

Answer #40:

Bidders should price product to include their standard fabric grade.

Question #41: What is the metal selection, core or Metallic?

Answer #41:

Bidders should price the product to include their standard metal selection.

Question #42: What is the veneer selection, clear grain or natural?

Answer #42:

Bidders should price the product to include their standard veneer selection.

Open Plan Systems-Category 1 Specifications and Typical

Question #43: Section 1 (Typical Pricing) Category 1, several panels in the plan are listed as powered but do not require receptacles, should they be powered or can they be priced without power?

Answer #43: Bidders must price the panels as

“powered” as identified in the component description.

Open Plan Systems-Category 2 Specifications and Typical

Question #44: Is the quantity on line 2 of open plan systems category 2 really supposed to be 1-

24”x54” fabric acoustical panel with 12”-14” high glass stacker-non-powered?

Page 9 of 13

-Section 1 (Typical Pricing) Category 2, Line item 2

– 24”x54” Fabric Acoustical Panel with 12”-14” High Glass Stacker –

Non-Powered - Qty 2

-When reviewing the plan view and 3D view I see that there is only one 24x54 panel with glass stacker, how would you like use to note the change, field is changeable, is it OK to change it to a qty of 1?

Answer #44:

The quantity should be one (1), not two (2). The cost sheet for this category has been revised.

However, bidders may not alter the “Quantity” field or any formulas on the cost sheets. A yellow highlight has been added to all cost sheets to identify the fields that may be entered by the bidder. No other alterations may be made to the cost sheets.

Question #45: There are 10 panels shown on the drawing and 11 panels listed in the description, which should it be?

Answer #45: See Answer #44. The total number of panels is now ten (10).

Open Plan Systems-Category 3 Specifications and Typical

Question #46: Open Plan Systems Typical Category 3- can we use multiple product lines within a single Typical solution to show the aesthetic and price points that are requested in the bid vs. a single solution from the manufacturer? For example, can we use a panel system from one solution that we offer and interior components from another one of our lines?

Answer #46:

Yes, if necessary. However, if a bidder intends to provide more than one (1) product line as a Primary line, they must honor the same Primary Discount for all lines.

Appendix A has been amended to allow for multiple Primary Product Lines.

Question #47: We see sliding doors in a drawing. Will a combination of swinging and receding doors (overheads or risers) suffice? Or will sliding doors be required to receive award?

Answer #47:

acceptable.

For this typical, sliding doors are required. No, a combination of swinging and receding doors is not

Also see Answer #30 regarding custom products.

Question #48: Are the panel full-fabric (top to bottom) on interior side? Or are they segmented on the interior as well as the exterior? Assume full fabric on interior.

Answer #48: The interior side of the segmented panels in Open Plan Systems Category 3 is segmented to match the exterior side. Bidders must submit pricing accordingly.

Question #49: Is a worksurface height raceway mandatory? Or simply a requirement to have worksurface height power and network connections? Are power and network ports in the worksurface top acceptable?

Answer #49:

No, worksurface height raceway is not mandatory. The requirement is to have worksurface height power and network connections.

Yes, power and network ports in the worksurface top are acceptable.

Bidders should price the worksurface using their standard method.

Question #50: Are metal panel segments painted (powder coat paint)? Assume yes.

Answer #50:

Yes.

Question #51: Are corner posts and trim end same as top trim

– wood veneer?

Answer #51:

Yes, both are wood veneer.

Page 10 of 13

Question #52: Are solid wood trim caps acceptable?

Answer #52: Yes, that is acceptable.

Question #53: Open Plan Systems Category 3. Wood is identified in the drawing but not the specifications. Should wood be specified?

Answer #53:

Yes. The applicable component descriptions for the Open Plan Systems Category 3 Typical have been amended to specify wood veneer.

Question #54: Are the overheads meant to be a veneer case? (No veneer shown on inside of the component.)

Answer #54:

The overhead storage components in Open Plan Systems Category 3 Typical are wood veneer casing

and all interior sides.

Question #55: Are all the panels footed? Drawing does not show back of station, description lists as full panel (not footed).

Answer #55:

The panels without power are footed; the panels with power are not footed.

Question #56: Can the Overhead be metal with a veneer front?

Answer #56: No. The storage must be wood veneer on all sides. Also see Answer #30 regarding custom products.

Question #57: Can the pedestal be metal with a veneer front?

Answer #57: See Answer #56.

Question #58: Can the Storage Tower be metal with a veneer front?

Answer #58: See Answer #56.

Question #59: Section 1 (Typical Pricing) Category 3, Line item 3

– 36”x66” Fabric Acoustical Panel – Worksurface height power - Drawing does not show power in this panel, how would you like us to price panel as?

Answer #59:

power.

Bidders must price the panel as non-powered. The line on Appendix A has been amended to identify non-

Question #60: Line item 7

– 48”x54” Raised Tiled Panel with 12” Glass Stacker – Non-powered – drawings shows one of these panels having power in it, how would you like us to price panel?

Answer #60:

One (1) of the panels in question should be powered. The applicable component descriptions for the

Open Plan Systems Category 3 Typical have been amended to one of these panels to be powered, one to be nonpowered.

Question #61: Line item 8 -

36”x54” Raised Tiled Panel with 12” Glass Stacker – Non-powered – is not on the drawing, do we include in our pricing or not?

Answer #61:

No, this component line was duplicated in error. The duplicated line on the Open Plan Systems Category

3 Typical has been removed.

Private Office Grouping 1 (Wood) Specifications and Typical

Question #62: Private Office Wood Grouping 1: No material is specified for the freestanding supports and base assemblies. Please confirm what this should be.

Answer #62:

Bidders should price these materials to include their standard base assemblies and supports.

Private Office Grouping 2 (Metal) Specifications and Typical

Question #63: Can the overheads / shelves in private office-metal grouping 2 be wall mounted?

Page 11 of 13

Answer #63:

No, these components should be worksurface mounted.

Also see Answer #30 regarding custom products.

Private Office Grouping 3 (Laminate and Thermofoil) Specifications and Typical

Question #64:

Private Office Grouping 3: The written specification calls for ‘Wall Mount’ Overhead Storage Cabinet yet the tack board for this is specified as ‘Worksurface Mounted’.

The Shelf is specified as ‘Worksurface Mount’.

Sh ould we be specifying ‘Wall Mount’ overhead storage cabinet with ‘Wall mount’ tackboard?

Or should we be specifying ‘Worksurface Mount’ overhead storage cabinet with ‘Worksurface Mount’ tackboard?

Answer #64:

as specified.

The tackboard may be either worksurface or wall mounted. The other storage components must be priced

Question #65: In Appendix B, Grouping 3, Private Office, 4.3.3.20

– “Storage options shall include, at a minimum, metal and laminate and be available in finishes that are coordinated w ith desking collections.”

Are manufacturers being excluded if they only have laminated wood storage, even though the storage is coordinated with the desking and meets all the ANSI/BIFMA requirements and the contract requirements?

Answer #65: No. Section 4.3.3.20 (now 4.3.3.19) has been amended to delete metal as a mandatory option for Private

Office Grouping 3.

Performance Questions

In response to written questions, Appendix D (Response to Performance Requirements) and has been amended.

Bidders must download, use and submit the revised Appendix D

(“REVISED Appendix D: Response to Performance

Requirements Dated Monday, June 29, 2009

”) to be considered responsive.

Question #66: 5.7.1, Page 25 of 44

Can you please explain the term “fill rate”? Does this mean you require us to have a stocking program?

Answer #66:

For the purposes of this RFB and subsequent Contract, “fill rate” is a performance metric which refers to the percentage of end user product demand that is satisfied as ordered, either as a current production product or as a custom product.

For example, End User ABC orders the private office product line “Super” for a new building. After the order is placed, the vendor cannot fill the order even as a custom and offers End User ABC a comparable substitute product line called

“Almost Super”.

Since the end user did not receive what they originally ordered, this order would count negatively against the vendor’s fill rate performance.

No, the fill rate requirement does not require bidders to have a stocking program because the fill rate only requires that the product be provided as ordered (current production or custom). As long as the product can be filled as ordered, it does not need to be regularly stocked or “off the shelf” to count positively towards the fill rate requirement.

Question #67: Section 5.7.1-

What does ‘a fill rate of 95%’ mean in regard to custom furniture? Does this require us to have a stocking program for certain products?

Answer #67:

Strictly in reference to custom furniture, the 95% fill rate requirement means that the vendor must fill 95% of custom furniture as originally ordered.

Page 12 of 13

See Answer #66 regarding a stocking program.

Question #68: Section 5.2.22

– Please confirm that ‘original condition’ means with the furniture installed?

-5.2.22, Page 22 of 44

Please confirm that “original condition” means with the furniture installed.

Answer #68:

Yes, “original condition” means post-installation of the new furniture.

Question #69: Ref 5.2.17.1

– We should not have to store at “no-charge”, if not our error.

Answer #69: Section 5.2.17.1 is amended to read:

“Storage of ordered products at the dealer’s warehouse at no charge shall not exceed thirty (30) calendar days

unless

otherwise negotiated between the Authorized User and the dealer and/or Contractor.

This requirement has been amended to match the current service level expectation of other furniture contracts.

Support Questions

Question #70: 6.2.6, Page 27 of 44

Our company issues invoices 1 day after shipment of product. Is this acceptable?

Answer #70:

Yes, unless otherwise negotiated with the Authorized User. However, bidders must accept State invoicing and payment terms as stipulated in the Standard Terms and Conditions (Request for Bids/Proposals), Section 11

(Payment Terms and Invoicing).

Question #71: Section 6.1.2

– Is ‘local’ referring to in Wisconsin? Where is local?

Answer #71:

Yes, “local” is referring to Wisconsin, meaning a telephone number with a Wisconsin area code.

Question #72: Section 6.3.1 and 6.3.2

– Please clarify that RMA must be issued?

Answer #72:

As stated in Section 6.3.1, “End users shall coordinate returns with the Contractor’s dealers.” If a dealer or Contractor (as represented by the dealer) requires a Return Merchandise/Material Authorization (RMA) or Return

Goods Authorization (RGA) in order to process the return, it may be used.

However, the use and terms of RMAs and/or RGAs cannot conflict with any Contract terms and conditions and cannot limit the end users’ rights and options regarding the terms of product return.

Question #73: Section 6.3.5

– We request to strike “either a full refund for the returned product” and replace it with

“repair”.

Answer #73:

The requirement will not be stricken or modified to include “repair”. This requirement is “in the event of a product return”, and as stated in Section 6.3.4, “Authorized Users reserve the right to return products for failure of performance.”

However, as stated in Section 6.3.1, “End users shall coordinate returns with the Contractor’s dealers.” At the point of notification from the end user that a product does not meet requirements and may require return, the dealer should work with the end user to inform them of all of the options available to correct the problem, at which point the end user shall determine what solution to accept.

As stated in Section 4.1.3.2, “Bidder must agree to repair and/or replace without charge (including freight both ways) to

Authorized Users any product or part thereof that proves to be defective or fai ls within the warranty period as specified”, meaning a product repair may be offered as an available corrective option.

Question #74: Ref 6.2.9.2

– We charge $60/hr for design fees after 3 revisions, is that acceptable?

Answer #74: No, that is not acceptable per Section 6.2.9.2.

Page 13 of 13

Was this manual useful for you? yes no
Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Download PDF

advertisement