TELEVISION PRODUCTION

Dr.G.R.Damodaran College of Science

(Autonomous, affiliated to the Bharathiar University, recognized by the UGC)Reaccredited at the 'A' Grade Level by the NAAC and ISO 9001:2008 Certified

CRISL rated 'A' (TN) for MBA and MIB Programmes

II MJMC MASTER OF JOURNALISM AND MASS COMUNICATION [2016 – 2018]

SEMESTER III

ELECTIVE II: TELEVISION PRODUCTION – 364V3

Multiple Choice Questions.

1. NTSC stands for_________________.

A. Nehru Test System Comitee

B. National Trigger system conference

C. National Testimonial sequence Commitee

D. National Television System Committee

ANSWER: D

2. _________ refers to one of two common methods for painting a video image on an electronic display screen by scanning or displaying each line or row of pixels.

A. Interlaced scan

B. frame

C. field

D. area

ANSWER: A

3. A three legged camera mount_____________.

A. pedestial

B. sungun

C. tripod

D. none

ANSWER: C

4. The value 4:3 represents

A. aspect ratio.

B. fixed ratio.

C. frequency ratio.

D. picture ratio.

ANSWER: A

5. To point the camera up or down is called ________.

A. point of view

B. tilt

C. cant

D. dolly

ANSWER: B

6. The ______ is the opening which controls the amount of light.

A. shutter

B. gain

C. white balance

D. iris

ANSWER: D

7. ____________ helps to adjust the exposure.

A. White balance

B. Focus ring

C. Zebra stribes

D. Zoom

ANSWER: C

8. The value 1/250 represents

A. shutter speed.

B. iris.

C. aperture.

D. film speed.

ANSWER: A

9. Expand the file extension SWF

A. Simple Wave File.

B. Short Wave File.

C. Shock Wave File.

D. Source Wave File.

ANSWER: C

10. To tilt the camera sideways are called___________-.

A. jib

B. zoom

C. cant

D. boom

ANSWER: C

11. ________________ controls the duration of exposure.

A. Aperture

B. Shutter speed

C. Iris

D. Focus

ANSWER: B

12. The value f2.8 denotes _________.

A. aperture value.

B. shutter value.

C. ISO value.

D. image value.

ANSWER: A

13. The space in front of a laterally moving object or person is called___________.

A. leadroom

B. Bulb

C. vector

D. Kicker

ANSWER: A

14. The rim light is also called _________.

A. back light.

B. fill light.

C. key light.

D. focus light.

ANSWER: A

15. __________is the technique in which the face and expression is Predominant.

A. Landscape

B. Zoom

C. Portrait

D. None

ANSWER: C

16. The light which is not having colour temperature is

A. dark light.

B. fluorescent light.

C. incandescent light.

D. visible light.

ANSWER: B

17. The visible light is made up of _________ wavelengths.

A. blue and green

B. violet and red

C. red and green

D. yellow and red

ANSWER: B

18. The candle emits more ___________ wavelengths.

A. blue and green

B. violet and green

C. red and green

D. yellow and red

ANSWER: D

19. The source of light which emits same intensity through out the spectrum is _________.

A. sun light.

B. flash light.

C. incandescent light.

D. candle light.

ANSWER: A

20. Which of the following comes under the white balance?

A. tungsten mode.

B. bulb mode.

C. sunlight mode.

D. all the above

ANSWER: D

21. The earliest flashes had of a quantity of ____________flash powder.

A. sulphite

B. thermite

C. carbonite

D. nitrite

ANSWER: B

22. An electronic flash contains a tube filled with ________ gas.

A. nitrogen

B. oxygen

C. xenon

D. neon

ANSWER: C

23. Expand the term LED.

A. Light Emitting Diode.

B. Light Emitting Device.

C. Low Energy Device.

D. Low Energy Diode.

ANSWER: A

24. Color temperature is a characteristic of _________.

A. dark light.

B. day light.

C. candle light.

D. visible light.

ANSWER: D

25. To correct the color balance _______ is used over the light source.

A. white paper

B. color gel

C. color water

D. none

ANSWER: B

26. Film is commonly sensitive to _________.

A. incandescent bulb.

B. fluorescent lamp.

C. day light.

D. none.

ANSWER: C

27. The colour temperature of match flame is _________.

A. 7000 degrees K.

B. 2000 degrees K.

C. 2800 degrees K.

D. 1700 degrees K.

ANSWER: D

28. The colour temperature of incandescent bulb is _________.

A. 5800 degrees K.

B. 2000 degrees K.

C. 2800 degrees K.

D. 6500 degrees K.

ANSWER: C

29. UV rays are nothing but _________.

A. Ultra Vibration.

B. Ultra Visible.

C. Ultra Violet.

D. Ultra View.

ANSWER: C

30. 16. The different types of radiation are classified by _________.

A. wavelength.

B. amplitude.

C. frequency.

D. pitch.

ANSWER: A

31. The _________ will dictate the quality of the picture.

A. focus

B. resolution

C. light

D. none

ANSWER: B

32. Electromagnetic energy is _________.

A. travels in wave form motion.

B. classified by wave length.

C. radiated in straight lines from a source.

D. all the above.

ANSWER: D

33. The tern ISO refers in the photography is _________.

A. quality of the film.

B. cost of the film.

C. brand of the film.

D. speed of the film.

ANSWER: D

34. The _______ is used to control the light time in camera.

A. ISO

B. Flash

C. Shutter

D. Gain

ANSWER: C

35. The term f-stop mentions the _________.

A. Shutter speed.

B. Aperture.

C. ISO.

D. Focus.

ANSWER: B

36. The image is seen and composed by using _________.

A. mirror.

B. view finder.

C. flash.

D. ISO.

ANSWER: B

37. The accessory mounted to synchronize with the camera for flash light is _________.

A. hot shoe.

B. head shoe.

C. light shoe.

D. back shoe.

ANSWER: A

38. The_________device is used to produce artificial light.

A. Lens

B. Focus

C. Flash

D. None

ANSWER: C

39. Expand the term CCD.

A. Charged Camera Device.

B. Camera Control Device.

C. Camera Charged Device.

D. Charge Coupled Device.

ANSWER: D

40. Sea MX5 is _________.

A. Underwater camera.

B. View camera.

C. Instant camera.

D. Disposable camera.

ANSWER: D

41. Nikon N90 is _________.

A. Instant Camera.

B. Twin Lens Camera.

C. SLR Camera.

D. Disposable camera.

ANSWER: C

42. Canon sure shot camera is _________.

A. Instant Camera.

B. Disposable camera.

C. Panoramic camera.

D. Direct vision.

ANSWER: D

43. Polaroid 600 camera is _________.

A. SLR camera.

B. Instant Camera.

C. Disposable camera.

D. Panoramic camera.

ANSWER: B

44. Select the mounting equipment _________.

A. Camera.

B. View finder.

C. Tripod.

D. Lens. Answer: C

ANSWER: C

45. Use Fill in Flash

A. To get more light indoors.

B. In daylight to brighten shadows and reduce contrast.

C. In bad lighting conditions to beef up the contrast.

D. At a party when things get rough.

ANSWER: B

46. What type of photography is Ansel Adams most famous for?

A. Wildlife.

B. Portraiture.

C. Landscape.

D. Macro.

ANSWER: C

47. Shutter speed refers to _________.

A. The time lag between pressing the button and making the exposure.

B. The time that the shutter remains open.

C. The time between exposures.

D. The time it takes for you to press the button all the way down.

ANSWER: B

48. ___________ is any form of narrative which deals, in part or in whole, with events that are not factual, but rather, imaginary.

A. Non-fiction

B. Biography

C. Fiction

D. None

ANSWER: B

49. The_____________ is the part of a story following the climax.

A. exposition

B. following action

C. plot

D. rising action

ANSWER: C

50. The _____________ is the high point of the story, where a culmination of events creates the peak of the conflict.

A. plot

B. narration

C. climax

D. none

ANSWER: B

51. ______________ is the beginning of the plot concerned with introducing characters and setting.

A. Narration

B. Plot

C. Climax

D. Exposition

ANSWER: D

52. A _____________ is all the events in a story particularly rendered toward the achievement of some particular artistic or emotional effect or general theme.

A. narration

B. plot

C. climax

D. exposition

ANSWER: B

53. In film and television __________ is a directors creative analysis of the dramatic action, reciprocal struggle, theme, and design elements of a screenplay.

A. story board

B. script

C. script breakdown

D. scene

ANSWER: C

54. A __________ is a series of still photographs edited together and presented on screen in a sequence.

A. photomatic

B. photo sequence

C. photo album

D. photo edit

ANSWER: A

55. The storyboarding stage may be followed by simplified mock-ups called _________.

A. animation.

B. animatics.

C. sketching.

D. modeling.

ANSWER: B

56. Story board concept was developed by _________.

A. William Cameron.

B. Christopher Finch.

C. John Canemaker.

D. Diane Disney.

ANSWER: D

57. Expand the file extension .png

A. Portable network graphic.

B. Portable new graphic.

C. Portable network guide.

D. Portable new guide.

ANSWER: A

58. The file format .wav belongs to _________.

A. Video.

B. Photoshop.

C. Audio.

D. Flash file.

ANSWER: C

59. What is .bin file extension?

A. Bilateral Video File.

B. Binary Video File.

C. Bitmap Video File.

D. Binary Video Format.

ANSWER: B

60. In photography, filters are used to _________.

A. keep dirt and grime away from the film surface.

B. modify light.

C. keep used photons from collecting inside the camera.

D. clean the air entering the camera through the PC terminal.

ANSWER: B

61. Compared to a film with an ISO of 400, a film with an ISO of 100 _________.

A. requires less exposure.

B. is better for action subjects.

C. will produce grainer prints.

D. requires more exposure.

ANSWER: D

62. Which factors determine the exposure ?

A. Aperture, Shutter speed, ISO.

B. Aperture, Shutter speed, focal lenght of lens.

C. Shutter speed, focal length of lens, ISO.

D. Shutter speed, focal lenght of lens, white balance.

ANSWER: A

63. Color temperature is measured in units of _________.

A. Celsius.

B. Fahrenheit.

C. Richter.

D. Kelvin.

ANSWER: D

64. The image sensor on a digital camera is usually a _________.

A. CCD sensor or Thermocouple sensor.

B. CCD or CMOS sensor.

C. CMOS or Thermocouple sensor.

D. Thermocouple or VDFS2 sensor.

ANSWER: B

65. When photographing a person in harsh sunlight or back light, you can use a

A. fill in flash or a reflector.

B. long shutter speed or tripod.

C. short shutter speed or tripod.

D. tripod.

ANSWER: A

66. What is measured in f-stops?

A. Shutter Speed.

B. White Balance.

C. Color of light.

D. Aperture.

ANSWER: D

67. In which year was the first successful photograph taken?

A. 1807.

B. 1827.

C. 1882.

D. 1847.

ANSWER: B

68. Who was the worlds most photographed woman?

A. Queen Elizabeth.

B. Princess Diana.

C. Angelina Jolie.

D. Madonna.

ANSWER: B

69. The Rule of Thirds is _________.

A. A way of dividing up the money between you and your agent.

B. An exposure guide similar to the zone system.

C. An aid to composition dividing up the picture area into thirds.

D. A method for determining what focal length lens to use.

ANSWER: C

70. Depth of field refers to:

A. For landscape photography, how often the grass is cut.

B. The distance between the camera and the subject.

C. The amount of front to back sharpness in a photograph.

D. The amount of back to front sharpness in a photograph.

ANSWER: C

71. Depth of field is controlled by _________.

A. The focal length of the lens.

B. The size of the aperture opening.

C. The distance between the camera and lens.

D. All of these.

ANSWER: D

72. Film speed refers to _________.

A. How long it takes to develop film.

B. How fast film moves through film-transport system.

C. How sensitive the film is to light.

D. None of these makes sense.

ANSWER: C

73. A fish eye lens

A. is used strictly for underwater photography.

B. is an extreme wide angle lens.

C. is the usual choice of portrait photographers.

D. should never be used without a filter.

ANSWER: B

74. If you are using a film with an ISO of 100 on a sunny day, a good exposure guess would be

_________.

A. f/8 @ 1/60.

B. f/11 @ 1/500.

C. f/16 @ 1/125.

D. f/22 @ 1/250.

ANSWER: C

75. Using a red filter with black and white film will _________.

A. lighten red objects.

B. darken red objects.

C. lighten green objects.

D. give a red cast to objects in the photograph.

ANSWER: D

76. If lens A is faster than lens B, then lens A _________.

A. is easier, and, therefore, faster to use.

B. is better for action subjects.

C. has a larger maximum aperture.

D. has more automatic features.

ANSWER: C

77. A zoom lens _________.

A. is faster than a regular lens.

B. is usually sharper than a non-zoom lens.

C. has a variable focal length.

D. should never be used with a filter.

ANSWER: C

78. An over-exposed slide will_________.

A. be too light.

B. be too dark.

C. be orange colored.

D. have a pronounced blue cast.

ANSWER: A

79. Who is the director of Avatar Movie?

A. Rajkumar Hirani.

B. Spielberg.

C. Laura Dern.

D. James Cameron.

ANSWER: D

80. Which of the following shutter speed and aperture combinations is also equivalent to 1/125s @ f11?

A. 1/1000s @ f2.

B. 1/500s @ f5.6.

C. 1/250s @ f16.

D. 1/250s @ f10.

ANSWER: B

81. Which of the following are especially suitable for use in low-light photography?

A. Slow film (low ISO rating).

B. Fast shutter speed.

C. Wide aperture.

D. Polarizing filter.

ANSWER: C

82. Many ultra wide-angle or very short focal length lenses are known as _________.

A. Fish-eye lenses.

B. Wide-eye lenses.

C. Shallow lenses.

D. A-class lenses.

ANSWER: A

83. You have changed the lens setting from f/5.6 to f/11. What term describes the action you have taken?

A. Stopping down.

B. Opening up.

C. Closing down.

D. Breaking down.

ANSWER: A

84. What filter would you use in order to make the sky darker and clouds stand out more?

A. Neutral density filter.

B. Polarizing filter.

C. Ultra violet filter.

D. Blue filter.

ANSWER: B

85. What does the 125 mean on the shutter speed dial?

A. The cameras auto focus system will determine the best shutter speed, but less than 125.

B. The cameras autofocus system will determine the best shutter speed, but more than 125 _________.

C. The shutter will open for 1.25 seconds.

D. The shutter will open for 1/125 seconds.

ANSWER: D

86. What type of lens would give a wider depth of field?

A. 35mm.

B. 50mm.

C. 100mm.

D. 200mm.

ANSWER: A

87. Which of the following terms describes the device within a lens which controls the amount of a light passed by the lens?

A. Concentric.

B. Diaphragm.

C. Adjustment.

D. Obstructor.

ANSWER: B

88. In T.V. Production, what is a border?

A. A process which allows you to catch and freeze one on-screen TV/video field or frame.

B. A consumer video record/playback system.

C. The boundary between two merged video pictures.

D. The video played in a box.

ANSWER: C

89. When you are working with video, what is fading?

A. Replacement of parts of one video image with another.

B. The intensity of a video picture is deliberately diminished until it becomes totally black.

C. Te dominant wavelength which distinguishes a color such as red, yellow, etc.

D. None

ANSWER: B

90. What is a switcher as it relates to television editing?

A. General term for a device used to select different signals from various.

B. Connector used on consumer VCRs and camcorders.

C. The basic colors used in TV and video systems.

D. Connector used on camcorders.

ANSWER: B

91. What is a video mixer used for?

A. The precise alignment of two signals or functions.

B. A device used to rectify any problems with a video signals sync pulses by generating a new clean time base and synchronizing any other incoming video to this reference.

C. A device used to combine video signals from two or more sources.

D. Mixing the audios from different sources.

ANSWER: C

92. What does it mean to wipe a video signal?

A. A process in which one image is electronically taken off the screen and replaced by another.

B. The basic components of a color video signal.

C. The separation of video into separate luminance signals.

D. To make the video to disappear.

ANSWER: A

93. What is a character generators purpose?

A. The form and shape of a set of characters.

B. Device used to superimpose text onto a video signal.

C. Lines and boxes that surround the text.

D. Device to add effects to text.

ANSWER: B

94. In video mixing, what is a cut?

A. Amount of space used between characters.

B. Transition effect in which a video signal appears or disappears instantly.

C. A transition effect in which the titles fade away.

D. Cutting the film edges.

ANSWER: B

95. When adding text, what does a crawl effect do?

A. A general term used to describe interference in a video image.

B. Effect in which a page of titles slides on or off the screen in any of four directions.

C. An effect in which characters march onto the screen in a single row, from right to left.

D. To move from top to bottom.

ANSWER: C

96. When using the character generator, you can create projects. What does allow you to do?

A. You can edit the color and font of your text.

B. Gives you the ability to reproduce text.

C. Keep titles separate from other students work.

D. you can change the text effect.

ANSWER: C

97. What does the term titling mean?

A. Boundary around a character which is wider in one direction to convey the impression of a shadow.

B. The range between the lowest and highest signal frequency of a given video signal.

C. The addition of text to a video image.

D. Making video known to all.

ANSWER: C

98. The black and white component of a video feed is called the _________.

A. chrominance.

B. composite.

C. luminance.

D. SECAM.

ANSWER: C

99. The term wide screen television refers to _________.

A. video formats with a 4 to 3 aspect ratio.

B. video formats with a 16 to 9 aspect ratio.

C. video formats with 525 lines.

D. video formats with 625 lines.

ANSWER: B

100. For the past few decades, the main television standard used to broadcast television to homes in

Australia, Britain and Germany has been _________.

A. PAL composite analogue video.

B. NTSC composite analogue video.

C. 4:2:2 component serial digital video.

D. 4:3 aspect ratio.

ANSWER: A

101. Standard colour televisions reproduce white images by _________.

A. using a white beam and turning the colour beams off.

B. using specific proportions of red, green and blue.

C. using specific proportions of yellow, cyan and magenta.

D. any of the above.

ANSWER: D

102. The term Bars and Tone refers to _________.

A. video and audio test signal.

B. digital video signal format.

C. sporting event.

D. video picture.

ANSWER: A

103. Waveform Monitors are used to check _________.

A. video waveforms.

B. scene changes.

C. video refresh rates.

D. colour temperature.

ANSWER: A

104. Vector scopes are used to check _________.

A. the luminance signal.

B. the chrominance signal.

C. voltage levels.

D. colour temperature.

ANSWER: D

105. If you reduce the blue level on a video picture, an average scene would appear to be _________.

A. Pinker.

B. A darker blue.

C. Yellower.

D. Magenta.

ANSWER: C

106. If you desaturate a video picture of a red object, it would appear to be _________.

A. A darker red.

B. Cyan.

C. A richer shade of red.

D. A richer shade of black.

ANSWER: A

107. A light which is described as having a colour temperature of 10,000 degrees Kelvin gives light

_________.

A. Perfectly white.

B. that has a greenish look to it.

C. with a spectral content at the red end of the scale.

D. with a spectral content at the blue end of the scale.

ANSWER: D

108. A light which is described as having a colour temperature of 2,000 degrees Kelvin is going to give off light _________.

A. Perfectly white.

B. that has a greenish look to it.

C. with a spectral content at the red end of the scale.

D. with a spectral content at the blue end of the scale.

ANSWER: C

109. The colour component of a video signal is called the _________.

A. brightness.

B. luminance.

C. chrominance.

D. pigmentation.

ANSWER: B

110. People with extremely good hearing should be able to hear frequencies in the approximate range of

_________.

A. 20Hz to 3kHz.

B. 20Hz to 5kHz.

C. 20Hz to 20kHz.

D. 20Hz to 30kHz.

ANSWER: C

111. Analogue radio and television audio has a bandwidth of _________.

A. 10,000 Hz.

B. 15,000 Hz.

C. 20,000 Hz.

D. 48,000 Hz.

ANSWER: D

112. Doubling the strength of an audio signal could be described as an increase of _________.

A. 2 dB of the power level or 3 dB of the voltage level.

B. 2 dB of the voltage level or 3 dB of the power level.

C. 3 dB of the power level or 6 dB of the voltage level.

D. 3 dB of the voltage level or 6 dB of the power level.

ANSWER: C

113. MII tape was introduced by _________.

A. Sony.

B. Panasonic.

C. Philips.

D. Micro.

ANSWER: B

114. Expand S-VHS

A. Superior Video Home System.

B. Super Video Home System.

C. Signal Video Home System.

D. Source Video Home System.

ANSWER: B

115. Betamax tape was introduced by _________.

A. Philips.

B. Panasonic.

C. Micro.

D. Sony.

ANSWER: D

116. U matic tape was introduced in _________.

A. 1970.

B. 1969.

C. 1971.

D. 1969.

ANSWER: C

117. Betacam is introduced in _________.

A. 1982.

B. 1980.

C. 1981.

D. 1979.

ANSWER: A

118. The object used to fix the camera is _________.

A. Stand.

B. Mount.

C. Tripod.

D. Legs.

ANSWER: C

119. The word tripod comes from _________.

A. Italy.

B. Greek.

C. Latin.

D. Japan.

ANSWER: B

120. Tripod is a _______ legged object

A. three

B. four

C. one

D. five

ANSWER: A

121. Select the odd one out

A. Zoom.

B. Fade in.

C. Wipe.

D. Rendering.

ANSWER: D

122. Select the odd one out

A. View finder.

B. Lens.

C. Focus.

D. Tripod.

ANSWER: D

123. Select the odd one out

A. Aperture.

B. Shutter speed.

C. Battery.

D. Iris.

ANSWER: C

124. The value f4.8 denotes _________.

A. aperture value.

B. shutter value.

C. ISO value.

D. photo value.

ANSWER: A

125. The different types of radiation are classified by _________.

A. wavelength.

B. amplitude.

C. frequency.

D. pitch.

ANSWER: A

126. In which year was the first successful photograph taken? Answer: B

A. 1807.

B. 1827.

C. 1882.

D. 1847.

ANSWER: B

127. A fast shutter speed _________ to a picture

A. Make it look like it is slow motion.

B. Make it look like it is frozen in time.

C. Make it look blurry.

D. Make it clear.

ANSWER: B

128. Exposure Compensation allows you to do _________ a picture.

A. Lighten.

B. Darken.

C. Change resolution.

D. Both A, and C.

ANSWER: D

129. The amount of light that reaches the image sensor is known as _________.

A. The angle.

B. The light angle.

C. The exposure.

D. The negative.

ANSWER: C

130. Automatic focus brings the center of interest into _________.

A. Sharp Focus.

B. Long Focus.

C. Short Focus.

D. Telephoto Focus.

ANSWER: A

131. A lens with a focal length between 35 and 65 is considered _________.

A. a wide angle.

B. a telephoto angle.

C. a normal angle.

D. a Objective angle.

ANSWER: C

132. A lens with a focal length of more than 65 is considered long or _________.

A. a wide angle.

B. a telephoto angle.

C. a normal angle.

D. a Objective angle.

ANSWER: B

133. A lens with a focal length of less than 35 is considered short or _________.

A. a wide angle.

B. a telephoto angle.

C. a normal angle.

D. Objective angle.

ANSWER: A

134. Lens focal lengths are indicated in _________.

A. Millimeters (mm).

B. Centimeters (cm).

C. Inches.

D. Yards.

ANSWER: A

135. The temperature emitted by studio lamps is _________.

A. 4400 K.

B. 4100 K.

C. 3400 K.

D. 6100 K.

ANSWER: C

136. In a digital camera, the screen contains _________ type of color display

A. CCD.

B. SLR.

C. LCD.

D. LSD.

ANSWER: C

137. JPEG supports _________ color.

A. 8 bits.

B. 24 bits.

C. 64 bits.

D. 128 bits.

ANSWER: B

138. JPEG stands for _________.

A. Joint Photo Essential Group.

B. Joint Pixel Enlargement Graph.

C. Joint Photographic Experts Group.

D. Joint Pixel Essential Group.

ANSWER: C

139. The temperature emitted by day light is _________.

A. 6500 K.

B. 5500 K.

C. 7500 K.

D. 4500 K.

ANSWER: B

140. The temperature emitted by moon light is _________.

A. 4100 K.

B. 3100 K.

C. 5100 K.

D. 6100 K.

ANSWER: A

141. Older cameras have _________type of storage?

A. Removable.

B. Fixed.

C. Erasable.

D. Transferable.

ANSWER: B

142. Web publishing and email attachments are better if what is used _________.

A. Mid Resolution.

B. Low Resolution.

C. High Resolution.

D. No Resolution.

ANSWER: B

143. CMOS processors, such as pentium II contain _________ active elements

A. about 1.2 million.

B. about 5 million.

C. about 10 million.

D. about 17.7 million.

ANSWER: C

144. Which is not a type of camera?

A. Point and Shoot Camera.

B. Ultra pixel Camera.

C. Speciality Camera.

D. Digital Video Camera.

ANSWER: B

145. Pixels on an image sensor can only capture _______ and not ________

A. Brightness, Color.

B. Color, Brightness.

C. Contrast, Brightness.

D. Contrast and hue.

ANSWER: A

146. Instead of film, Digital Cameras use a solid state device called a _________.

A. Slide.

B. Image sensor.

C. Negative.

D. Positive.

ANSWER: B

147. What do Digital Cameras capture photographs on?

A. Digital Format.

B. Video Format.

C. Slides.

D. Negatives.

ANSWER: A

148. Digital cameras show you the picture you have taken in _________.

A. about 1 minute.

B. about 28 seconds.

C. about 2.5 seconds.

D. instantly.

ANSWER: D

149. The range of luminosity that can be produced accurately by _____.

A. active range

B. dynamic range

C. passive range

D. high range

ANSWER: B

150. Digital images are also known as _________.

A. Film.

B. Bit Maps.

C. JPEG.

D. Vector.

ANSWER: B

151. A computer divides the screen of pixels into _________.

A. Grid.

B. Bit Map.

C. Picture Element.

D. Pixels.

ANSWER: A

152. Digital Photographs are made up of how many pixels?

A. 100.

B. 1,000.

C. 1,000,000.

D. 10.

ANSWER: C

153. Digital photographs are made up of many tiny square squares called _________.

A. Grid.

B. Picture Elements.

C. Bit Maps.

D. Pixels.

ANSWER: B

154. Film is commonly sensitive to _________.

A. incandescent bulb.

B. fluorescent lamp.

C. day light.

D. candle light.

ANSWER: C

155. What is the term used when following a subject moving across a room or an area? .

A. Wandering Shot

B. Establishing Shot.

C. Tracking Shot.

D. Dolly Shot.

ANSWER: C

156. What type of shot is right next to the subject, showing details of the face?

A. Close up.

B. Establishing shot.

C. Rapid Zoom.

D. Wandering shot.

ANSWER: A

157. What kind of shot shows the entire scene, including buildings, mountains, or general landscape?

A. Close Up.

B. Landscape Shot.

C. Wide Angle.

D. Establishing shot.

ANSWER: D

158. The ___________is the part of a story following the climax.

A. falling action

B. plot

C. exposition

D. rising action

ANSWER: A

159. The light which is not having colour temperature is _________.

A. dark light.

B. fluorescent light.

C. incandescent light.

D. visible light.

ANSWER: B

160. The editing used by the software is _________.

A. Insert editing.

B. Non-linear editing.

C. Linear editing.

D. A/B roll editing.

ANSWER: B

161. A dual layer Blu-ray Disc can store

A. 40 to 90 GB.

B. 90 to 150 GB.

C. 50 to 100 GB.

D. 30 to 40 GB.

ANSWER: C

162. What is the size of the Mini DVD?

A. 4mm.

B. 3mm.

C. 9mm.

D. 8mm.

ANSWER: D

163. The form of the groove encodes unalterable identification data known as _________.

A. Media Identification Code.

B. Media Internet Code.

C. Media Identification Center.

D. Media International Code.

ANSWER: A

164. The DVD is developed in the year _________.

A. 1995.

B. 1998.

C. 1994.

D. 1999.

ANSWER: A

165. Expand the term MPEG.

A. Mega Picture Experts Group.

B. Moving Picture Experts Group.

C. Modern Picture Experts Group.

D. Mixing Picture Experts Group.

ANSWER: B

166. Select the Video Editing software from the following:

A. Cool Edit.

B. Maya.

C. Sound forge.

D. Avid.

ANSWER: D

167. Representation of a subject which is presented as fact is _________.

A. Fiction.

B. Non Fiction.

C. Plot.

D. Story.

ANSWER: B

168. New material is recorded over existing footage is known as _________.

A. A/B roll editing.

B. A roll editing.

C. Insert Editing.

D. Assemble Editing.

ANSWER: C

169. The editing done by using software is known as _________.

A. Non-Linear Editing.

B. Linear Editing.

C. A Roll Editing.

D. Smooth Editing.

ANSWER: A

170. The luminance resolution of Hi8 is _________.

A. 440 horizontal lines.

B. 420 horizontal lines.

C. 450 horizontal lines.

D. 450 horizontal lines.

ANSWER: B

171. What is CRT?

A. Cathode Right Tube.

B. Crystal Ray Tube.

C. Cathode Ray Tube.

D. Cathode Rough Tube.

ANSWER: C

172. What is LCD?

A. Light Crystal Display.

B. Liquid Crystal Display.

C. Light Crystal Device.

D. Liquid Crystal Device.

ANSWER: B

173. The Primary colours are _________.

A. Red Yellow Blue.

B. Red Green Blue.

C. Red White Blue.

D. Red Violet Blue.

ANSWER: B

174. The color temperature value of candle flame is _________.

A. 1850K.

B. 1840K.

C. 1860K.

D. 1830K.

ANSWER: A

175. In Beta cam SP, Expand SP.

A. Super Performance.

B. Super Professional.

C. Super Production.

D. Superior Performance.

ANSWER: D

176. The horizontal resolution of standard Umatic is _________.

A. 270 lines.

B. 260 lines.

C. 280 lines.

D. 240 lines.

ANSWER: C

177. Beta cam is developed by the company _________.

A. Kodak.

B. Canon.

C. Nikon.

D. Sony.

ANSWER: D

178. SVHS was introduced in the year _________.

A. 1988.

B. 1986.

C. 1987.

D. 1985.

ANSWER: C

179. Expand the term VHS.

A. Video Home System.

B. Video High System.

C. Video Home Sign.

D. Video Huge System.

ANSWER: A

180. SECAM system was first used in _________.

A. America.

B. France.

C. India.

D. China.

ANSWER: B

181. NTSC was introduced in _________.

A. 1932.

B. 1919.

C. 1921.

D. 1941.

ANSWER: D

182. Expand the term PAL

A. Phase Alternate Line.

B. Phase Admit Line.

C. Phase Adopted Line.

D. Phase Allow Line.

ANSWER: A

183. What is ENG?

A. Election News Gathering.

B. Efficient News Gathering.

C. Education News gathering.

D. Electronic News gathering.

ANSWER: D

184. What is EDL?

A. Edit Decide List.

B. Edit Delete List.

C. Edit Decision List.

D. Edit Direct List.

ANSWER: C

185. The editing comes under which stage _________.

A. Production.

B. Post Production.

C. Pre Production.

D. Distribution.

ANSWER: B

186. The diagrammatical representation of script is known as _________.

A. Story Board.

B. Script Board.

C. Clap board.

D. Edit board.

ANSWER: A

187. Expand the term AWB?

A. Aligning White Balance.

B. Adjusting White Balance.

C. Auto White Balance.

D. Auto Weight Balance.

ANSWER: C

188. Expand the term CCU?

A. Charge Coupled Unit.

B. Charged Camera Unit.

C. Camera Control Unit.

D. Camera Charged Unit.

ANSWER: C

189. Arriflex D-21 uses ___________sensor

A. CCD.

B. CMOS.

C. MOSFET.

D. FET.

ANSWER: B

190. The Arri Group was founded in _________.

A. 1910.

B. 1912.

C. 1917.

D. 1916.

ANSWER: C

191. What is HD Camera?

A. High Device.

B. High Definition.

C. Huge Device.

D. High Density.

ANSWER: B

192. The first demonstration of video camera was made in the year _________.

A. 1951.

B. 1950.

C. 1956.

D. 1949.

ANSWER: C

193. Tripod is used to _________.

A. Mount the camera.

B. Cover the camera.

C. Adjust the camera.

D. View the camera.

ANSWER: A

194. The filter used in shiny surfaces is _________.

A. Polarizing Filter.

B. ND Filter.

C. Contrast Filter.

D. Graduated Filter.

ANSWER: A

195. Lens hood is fitted around _________.

A. the back of the lens. the side of the lens.

B. the side of the lens.

C. the front of the lens.

D. the top of the lens.

ANSWER: C

196. To monitor the levels of an audio signal going onto a recordable tape, the best meter to use would be

_________.

A. a PPM.

B. a VU meter.

C. Either 1 or 2.

D. Your ears.

ANSWER: B

197. The microphone powering standard known as A-B is also called _________.

A. P power.

B. T power.

C. Either P or T power.

D. U power.

ANSWER: B

198. Stereophonic microphones pick up stereo sound by using _________.

A. one microphone for the left channel and one for the right.

B. one microphone to pick up a mono channel and one for the additional stereo information.

C. neither 1 or 2.

D. either 1 or 2.

ANSWER: D

199. When talking about audio signal levels _________.

A. Mic Level will be lower than Line Level.

B. Mic Level will be the same as Line Level.

C. Mic Level will be higher than Line Level.

D. Mic Level will be the different from Line Level.

ANSWER: A

200. The most common connector used for interfacing broadcast quality audio signals is

called___________.

A. an RCA connector.

B. a BNC connector.

C. an XLR connector.

D. a Triax connector.

ANSWER: C

201. If a particular PAL picture is identified with a time code reading of 01:02:08:18, then the picture that occurs eight frames later (assuming its an unbroken recording) will be _________.

A. 01:02:08:24.

B. 01:02:14:18.

C. 01:02:09:01.

D. 01:02:16:18.

ANSWER: C

202. Time code is used to _________.

A. identify video pictures to the accuracy of one frame.

B. allow a video editor to specify edit points.

C. synchronize one video or audio device with another.

D. work out the duration of recorded events.

ANSWER: C

203. The control track is used to _________.

A. start the video recorder.

B. control the longitudinal motion of the videotape.

C. stop the tape from causing head-clogs.

D. play the tape from causing head-clogs.

ANSWER: B

204. When in pause mode, a videotape recorder _________.

A. continuously reads the different frame of video and displays it on the Monitor.

B. wears away at the videotape, thus temporarily damaging it.

C. wears away at the video heads, thus permanently damaging them.

D. Stop playing.

ANSWER: C

205. In a modern video camera, light is converted into electricity by _________.

A. the iris.

B. the lens.

C. the CCD chip array.

D. the shutter.

ANSWER: D

206. It is important to perform a white balance _________.

A. whenever you switch of the camera.

B. whenever the lighting conditions remains constant.

C. whenever you perform a black balance.

D. whenever you want bad picture.

ANSWER: D

207. The term for the range of distance within which focus is acceptable is _________.

A. Focal Distance.

B. Depth-of-Field.

C. Relative Aperture.

D. Point of View.

ANSWER: B

208. The tally light on a camera is red when a camera is _________.

A. live to air or recording.

B. properly focused.

C. about to be switched to air.

D. in standby mode.

ANSWER: A

209. Which of the following camera setup combinations is wrong?

A. Small Format Camera, Tripod, Pan and Tilt Head.

B. Miniature Camera, Dolly, Triangle.

C. ENG Camera, Videocassette, Battery.

D. Large Format Camera, Pedestal, Triaxial Cable.

ANSWER: B

210. Which of the following statements is true?

A. Cables should be bent at a radius sharper than ten times the cable diameter.

B. When possible, power, video and audio cables should be run bundled together.

C. side by side.

D. Excess cable slack should be left, rather than pulling cables taut.

ANSWER: A

211. Which of the following does not belong?

A. crop.

B. freeze.

C. strobe.

D. reverse.

ANSWER: A

212. Which of the following does not belong?

A. pan.

B. cube.

C. mute.

D. scrub.

ANSWER: B

213. Which of the following does not have any relevance to the post-production process?

A. kerning.

B. rolling.

C. toddling.

D. crawling.

ANSWER: C

214. Which of the following does not belong?

A. jog.

B. cue.

C. pause.

D. shuttle.

ANSWER: C

215. Which of the following does not belong?

A. cropping.

B. letterbox.

C. pillarbox.

D. high definition.

ANSWER: D

216. Which of the following does not belong?

A. SCSI.

B. iLink.

C. Firewire.

D. IEEE 1394.

ANSWER: A

217. Even though editing is performed on a computer, video sequences should be checked on a television screen or monitor because _________.

A. the computer screen represents colours with a different hue and larger colour space than a television screen.

B. television screens use interlaced scanning which means that high contrast fine lines may flicker.

C. you should check what your image will look like with the outer edges (the non-title-safe region) missing.

D. all of the above.

ANSWER: D

218. If the audio levels for your editing sequence are too high, then _________.

A. the sound will interfere with the video.

B. any loud sounds will clip, and this will distort the audio.

C. the background noise will be louder than the voices.

D. the background noise will be slow than the voices.

ANSWER: B

219. If a videotape contains more than one video frame with the same timecode value, then _________.

A. its a really, really big videotape that records more than 24 hours of footage.

B. batch capturing may result in the wrong footage being acquired.

C. there is at least one time code break on the tape.

D. any of the above could be true.

ANSWER: D

220. Why might you want to export a reference movie rather than a standalone movie?

A. the reference movie will save handles for later editing.

B. the reference movie will save a backup of the render files.

C. the reference movie will create a complete version of your video sequence as a self-contained file.

D. none of the above.

ANSWER: D

221. If you are making a video that is going to be put on a standard DVD, you should set the editing project's audio sampling rate to _________.

A. 16kHz.

B. 32kHz.

C. 44.1kHz.

D. 48kHz.

ANSWER: D

222. If you are making a video that is going to be streamed on the internet, you should avoid using

_________.

A. chroma keys.

B. cuts between scenes.

C. picture in picture effects.

D. cross fade and dissolve transition.

ANSWER: D

223. Video content that occurs outside the action safe region of the image: can be ignored, because it won't show on a television screen _________.

A. should not contain any material that is vital to the story.

B. will cause interlace flicker.

C. create damage eyes.

D. damage picture tube.

ANSWER: B

224. Standard DV video that is going to be transmitted in a wide screen format should be edited in

_________.

A. an analogue format.

B. an anamorphic format.

C. a letter boxed format.

D. a pillar boxed format.

ANSWER: B

225. Audio that is going to be presented fully utilizing 5.1 Surround Sound requires _________.

A. 2 audio tracks.

B. 5 audio tracks.

C. 6 audio tracks.

D. 11 audio tracks.

ANSWER: B

226. Which of the following is not a colour space used for colour television systems?

A. RGB.

B. YIQ.

C. YUV.

D. CMYK.

ANSWER: D

227. Which format will give you the highest quality pictures (i.e. uses the least destructive compression):

A. DVCAM.

B. DVCPRO 50.

C. Betacam SX.

D. Digital Betacam.

ANSWER: D

228. Which format will give you the highest quality pictures (i.e. uses the least destructive compression):

A. HDV.

B. HDCAM.

C. HDCAM SR.

D. DVCPRO HD.

ANSWER: C

229. Which of the following is wrong?

A. Tape format D7 is the SMPTE ratified standard for Panasonics DVCPRO.

B. Tape format D8 is the SMPTE ratified standard for Sony Digital-8.

C. Tape format D10 is the SMPTE ratified standard for Sony IMX.

D. Tape format D11 is the SMPTE ratified standard for Sony HDCAM.

ANSWER: B

230. Select which statement is correct:

A. MPEG-2 is a video compression standard used for DVD and DVB.

B. MPEG-7 is a media content description and metadata standard.

C. ITU-R BT.601 is a common standard for digital video signals.

D. DVCPRO 50 includes specifications for a compression technique and videotape structure.

ANSWER: D

231. The word Photography was invented in the year _________.

A. 1839.

B. 1832.

C. 1813.

D. 1820.

ANSWER: A

232. The word Photography is derived from _________.

A. German.

B. Greek.

C. Iraqi.

D. None.

ANSWER: B

233. Expand the term SLR

A. Source Lens Reflector.

B. Silicon Lens Reflector.

C. Single Low Reflector.

D. Single Lens Reflex.

ANSWER: D

234. Rolleiflex Camera is a _________.

A. Twin Lens Reflector.

B. Three lens Reflector.

C. Direct Vision Reflector.

D. Smart lens camera.

ANSWER: A

235. In Camera Obscura the term Obscura means _________.

A. Bright.

B. Black and White.

C. Dark.

D. None.

ANSWER: C

236. The Aperture is measured by the letter _________.

A. t.

B. f.

C. c.

D. k.

ANSWER: B

237. Photographic film is coated with _________.

A. Silver Nitrate.

B. Silver Carbonate.

C. Silver halide.

D. Silver Oxide.

ANSWER: C

238. The first flexible photographic film was developed in the year _________.

A. 1882.

B. 1884.

C. 1880.

D. 1885.

ANSWER: D

239. The amount of light allowed through the lens onto the film is controlled by _________.

A. Aperture.

B. Shutter Speed.

C. Lens.

D. View Finder.

ANSWER: A

240. Expand the term TTL

A. Time to lens.

B. Through the lens.

C. Through time lens.

D. Time Transistor Lens.

ANSWER: B

241. The 35mm film gauge is introduced by _________.

A. William Dickson.

B. George Eastman.

C. Rochester.

D. Edison.

ANSWER: A

242. The value of standard Lens is _________.

A. 18-35mm.

B. 8mm.

C. 50mm.

D. 400mm.

ANSWER: C

243. The name of the 60-300mm Lens is _________.

A. Wide angle.

B. Telephoto.

C. Short Focus.

D. Long Focus.

ANSWER: D

244. What is ND Filter?

A. Neutral Device.

B. Neutral Direct.

C. Natural Density.

D. Neutral Density.

ANSWER: D

245. On CD ROM, the minimum length of a pit or land between two pits is_________.

A. 1.2 micro meter.

B. 0.9 micro meter.

C. 0.6 micro meter.

D. 0.3 micro meter.

ANSWER: B

246. In the case of a video disc, the average track pitch is

A. 1.0 micro meter

B. 1.3 micro meter

C. 1.6 micro meter

D. 2.5 micro meter

ANSWER: C

247. VHS is a consumer level video standard launched in________.

A. 1976

B. 1986

C. 1996

D. 2006

ANSWER: A

248. The VHS format the vertical resolution for PAL was__________.

A. 576 lines

B. 486 lines

C. 586 lines

D. 476 lines

ANSWER: A

249. What does the term DIG means?

A. the TV signal is free to air.

B. the TV signal is direct

C. the TV signal is digital.

D. All the above.

ANSWER: B

250. The interlaced lines for NTSC colour standard number_________>

A. 475.

B. 500.

C. 525.

D. 550.

ANSWER: C

Was this manual useful for you? yes no
Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Download PDF

advertisement