1) Which of these is not a type of retarder? a) Electric b) Hydraulic c

1) Which of these is not a type of retarder? a) Electric b) Hydraulic c
1) Which of these is not a type of retarder?
a) Electric
b) Hydraulic
c) Robotic
2) Trucks and buses are subject to certain laws, regulations and inspections. Which of these is true?
a) County and city laws do not apply to trucks and buses engaged in interstate commerce
b) Federal regulations apply only to trucks and buses driven at least 50 mph
c) Laws and restrictions can vary from place to place
3) When approaching a bridge on a 2 lane road, you should:
a) Drive in the center of the bridge
b) Check the weight limit of the bridge
c) Slow down to 25 mph on the bridge
4) Which of these statements is true?
a) Most people are more alert at night than in the day
b) Most hazards are easier to see at night than during the day
c) Many heavy vehicle accidents occur between midnight and 6 am
5) Which of these statements about an inspection of suspension components is true?
a) Distorted springs are safe as long as they are not broken
b) Axle mounts should be checked at each point they are secured to the vehicles frame and axles
c) Suspension components should be checked at all axles except for the following unit
6) You are checking your brakes and suspension system for a pre-trip inspection. Which of these
statements is true?
a) Just one missing leaf in a leaf spring is not dangerous
b) Spring hangers that are cracked but still tight are not dangerous
c) Brake shoes should not have oil, grease or brake fluid on them
7) Why may tourists be a hazard?
a) They drive rented cars
b) They may move slowly, change lanes unexpectedly or stop suddenly
c) Police do not fine them
8) What keeps an engine cool in hot weather driving?
a) Proper engine oil level
b) Air conditioner use
c) High speed driving in order to put more air into the radiator
9) Cargo inspection
a) Is most often not the responsibility of the driver
b) Should be performed after every break you take while driving
c) Is needed only if hazardous material is being hauled
10) A vehicle is loaded with very little weight on the drive axle. What may happen?
a) Poor traction
b) Damage to drive axles
c) Better handling
11) If your vehicle catches fire while you are driving, you should:
a) Park in an open area
b) Park where a building or trees shelter your vehicle from the wind
c) Increase your speed to put out the flames
12) Turn signals should be used:
a) At least 100 feet before turning or changing lanes
b) At least 150 feet before turning or changing lanes
c) At least 200 feet before turning or changing lanes
13) When should you test your parking brake?
a) While moving at a very slow speed
b) While the vehicle is parked
c) When backing
14) Should brake adjustment be checked often?
a) It depends on how new the brakes are
b) No, because the other brakes will make up for the air brakes when they are out of
adjustment
c) Yes, because the brakes can get out of adjustment when they are used a lot
15) Which of these is true about mirror adjusting?
a) You should adjust your mirrors before starting a trip
b) You should adjust your mirrors while driving
c) The mirrors could be adjusted correctly even if the trailer is not straight
16) When you are driving on a snow packed road, you should reduce your speed by:
a) 1/3
b) 1/4
c) 1/2
17) The bridge formula:
a) Permits less maximum axle weight for the axles that are closer together
b) Permits less maximum axle weight for vehicles with axles that are farther apart
c) Permits the same maximum axle weight for any axle
18) Which of these is true about hours of service?
a) After you have reached 1000 hours of service, you will be exempt from regulations
b) You should allow enough hours to rest
c) You must take a break after every 2 hours of driving
19) Which of these is true about the use of drugs while driving?
a) Prescription and non – prescription drugs are allowed any time while driving
b) Use of an amphetamine is allowed if you are using the drug to stay alert
c) Prescription drugs are allowed if a doctor says they will not affect driving ability
20) Which of these is true about proper use of a steering wheel?
a) If you do not hold a wheel with both hands it could pull away from you
b) If you have reached cruising speed on a highway you can drive with one hand
c) You only need both hands on the wheel while attempting a difficult turn
21) When does a helper need to be used to back your vehicle?
a) Only if you need to park
b) Whenever you have to back
c) Only if you have a trailer on your vehicle
22) You should signal continuously while turning because:
a) You need both hands on the wheel to turn safely
b) It is illegal to turn off your signal before completing a turn
c) Most vehicles have self- cancelling signals
23) Which of these should be tested on a vehicle to stop?
a) Service brakes
b) Parking brake
c) Hydraulic brakes
24) Which of these about alcohol is not true?
a) Alcohol goes directly from the stomach to the blood stream
b) A drinker can control how fast his body absorbs alcohol
c) BAC is determined by how fast you drink, how much you drink and how much you weigh
25) Over weight, over- sized loads:
a) Require special permits
b) Can only be driven in daylight
c) Must be accompanied by the police
26) Which of these statements about braking is true?
a) The heavier a vehicle is, or the faster it is moving, the more heat the brakes have to
absorb to stop it.
b) Brakes respond very quickly when the vehicle is moving fast
c) Brake fade is not caused by heat
27) Which of these pieces of emergency equipment should always be carried in your vehicle?
a) Tire repair kit
b) First aid kit
c) Warning devices for parking vehicle
28) In mountain driving, you should go slow for safety. Which of these is most important?
a) Weight of the vehicle
b) Tire tread type
c) Depth of the tread
29) You must keep the papers related to hazardous material you are hauling:
a) Under the drivers seat
b) In the pouch of the drivers door
c) In the glove compartment, which must be working
30) You will be placed out of service for 24 hours if your blood alcohol level is at least:
a) 0.02
b) 0.04
c) Any detectable amount
31) What does emergency braking mean?
a) Pushing down the brake pedal as hard as you can
b) Responding to a hazard by slowing the vehicle
c) Using the vehicle emergency brakes
32) You should park so that:
a) You can pull forward when you leave
b) Park along a curb next to another vehicle
c) Your vehicle is parked next to a tree
33) Which of these statements is true about the use of an engine brake?
a) You should use an engine brake as the main way of controlling your speed
b) Increasing use of engine brake prevents extra friction between brake shoes and drum
c) The use of engine brakes on a downgrade adds to the braking effect of the engine
34) After starting the engine:
a) The coolant temperature gage should be read right to normal
b) The oil pressure gage should be read right to normal
c) The engine oil temperature gage should be read right to normal
35) When you double your speed, your vehicle has about how many times the striking power
in a crash?
a) 2
b) 3
c) 4
36) If you do not have a CB radio, what procedure should you do at an accident scene?
a) Protect the area
b) Notify the authorities
c) Care for the injured
37) A hazard:
a) Is any road user or road condition that is a possible danger
b) Cannot turn into an emergency
c) Does not need to be seen
38) You are driving a heavy vehicle. You must exit a highway using an off ramp that curves
downhill. You should:
a) Slow to the posted speed limit for the off ramp
b) Slow down to 5 mph below the posted speed limit
c) Slow down to 15 mph below the posted speed limit
39) Which of these rigs have more chance to offtrack while turning?
a) Tractor with 45 foot trailer
b) Tractor with ( 2 ) 27 foot trailers
c) 53 foot straight truck
40) How much space is needed in front of you while driving on a highway?
a) 1 second for each 10 feet of vehicle length
b) 1 second for each 20 feet of vehicle length
c) 1 second for each 30 feet of vehicle length
41) Medicine used to treat the common cold:
a) Should only be used while driving during daytime
b) Often makes you sleepy and should not be used while driving
c) May still be used while driving if you use only half the regular dose
42) Which of these should you NOT do in an emergency situation?
a) You should brake in a way that keeps your vehicle in a straight line
b) It is not important how you brake in an emergency situation
c) You should avoid using your brakes until your speed is below 40 mph
43) The primary cause of fatal crashes is:
a) Driving at night
b) Driving while eating
c) Driving too fast
44) A car suddenly cuts in front of you, creating a hazard. Which of these actions should you
NOT take?
a) Honk your horn and stay close behind the car
b) Signal and change lanes to avoid the hazard
c) Slow down to prevent a crash
45) Why does your speed naturally increase on downgrades?
a) Gravity
b) The engine runs smoother
c) Lack of traction
46) During the vehicle inspection, checking of___ __will NOT prevent a fire:
a) Cargo ventilation
b) Battery fluid level
c) Electrical system isolation
47) When is it necessary to learn how a fire extinguisher works?
a) Before the fire happens
b) Only when the fire happens
c) Only when you are transporting flammable materials
48) What is the most important reason for inspecting your truck or bus?
a) Safety
b) To avoid being cited
c) It’s the law
49) Why is it important to shift gears correctly?
a) To keep control of the vehicle
b) To keep the engine warm
c) To keep the engine oil flowing
50) What three distances add up to total stopping distance of your truck or bus?
a) Attention distance, reaction distance, slowing distance
b) Response distance, observation distance, braking distance
c) Perception distance, reaction distance, braking distance
51) Extra care is needed to keep you vehicle centered in your lane because commercial
vehicles:
a) Require a lot of room to change lanes
b) Are often wider than other vehicles
c) Tend to sway from time to time
52) You should lightly apply your brakes to flash your brake lights if:
a) You are about to exit the road and need to slow down
b) A police car is approaching you from the other direction
c) A driver tailgates your vehicle
53) Merging onto a road is safest if you:
a) Wait for a large enough gap in traffic to enter the road
b) Ease into the nearest lane so other vehicles will give you room
c) Gain speed on the shoulder and then merge
54) Which of these is NOT something you should do if your headlights are not working
properly?
a) Leave your high beams on
b) Clean your headlights
c) Adjust headlights
55) Which of these statements about backing a heavy vehicle is NOT true?
a) You should back and turn toward the drivers side whenever possible
b) You should use a helper and communicate with him with hand signals
c) Because you cannot see, you should back slowly until you bump into the dock
56) What does emergency braking mean?
a) Pushing down the brake pedal as hard as you can
b) Responding to a hazard by slowing the vehicle
c) Using the vehicle emergency brakes
57) Which of these is true about notifying authorities after an accident occurs?
a) An exact location is not necessary, just identify the road and vehicles involved
b) You should notify authorities about an accident before doing anything else
c) If you have a CB radio or phone, you should notify authorities before exiting the vehicle
58) If you are not sure what to use to put out a hazardous materials fire, you should:
a) Wait for firefighters
b) Use water
c) Use dirt
59) Which of these is NOT a danger of rough acceleration?
a) Mechanical damage
b) Tire damage
c) Damage to coupling
60) Which of these lights cannot be checked at the same time?
a) Turn signals, taillights, clearance lights
b) Turn signals, brake lights, 4 way flashers
c) Headlights, brake lights, clearance lights
61) You are inspecting hydraulic brakes. You should pump the brake pedal 3 times then apply
firm pressure to the pedal for 5 seconds. If the brakes are working properly, the pedal should:
a) Depress slightly
b) Sink to the floor
c) Not move
62) Drivers of trucks and tractor- trailers carrying cargo must check that the cargo is well
secured within the first ____ miles of a trip:
a) 25
b) 10
c) 50
63) When starting a bus on a level surface with good traction, there is often no need for:
a) Parking brakes
b) A tire check
c) Slow acceleration
64) How does the weight of a vehicle affect stopping distance?
a) Fully loaded trucks, or buses with passengers, take longer to stop than when empty
b) The brakes work the same no matter the weight of trucks and buses
c) Empty trucks take longer to stop than loaded ones, but this is not normally the case for
buses
65) Which of the following is NOT a characteristic of a front tire failure?
a) Vehicle will fishtail
b) Steering wheel twisting
c) Cold steering
66) Most skids:
a) Happen on ice
b) Do not happen with radial tires
c) Are caused by going too fast or trying to stop too quickly
67) In bad weather, many car drivers tailgate large vehicles. What should you do?
a) Increase your following distance
b) Lightly tap your brake pedal to warn the tailgater to drop back
c) Speed up to distance yourself from the tailgater
68) Which of the following items should receive extra attention during winter weather
inspections?
a) Suspension
b) Exhaust
c) Steering
69) In mountain driving, you will have to use a lower gear to drive safely on a grade. Which of
these does NOT affect your choice of gear?
a) The length of the grade
b) The weight of the load
c) Tire tread depth
70) What should you do before driving in mountains?
a) Know escape ramp locations along your way
b) Unhook your steering axle brake
c) Carry tire chains in your vehicle
71) Which of these is true about tires and hot weather?
a) You should check tire pressure before driving
b) If a tire is too hot to touch, you should drive on it to cool it off
c) A small amount of air could be let out but pressure remains stable
72) You drive through heavy rain or snow. You can hardly see outside your vehicle. You can
let other drivers know you’re there by:
a) Blowing your horn
b) Turning on inside cab lights
c) Turning on your low beam headlights
73) To prevent a load from shifting, there should be at least one tie down for every ____ feet
of cargo:
a) 10
b) 15
c) 20
74) While driving, ice builds up on your wipers and they no longer clean the windshield. You
should:
a) Keep driving and turn your defroster on
b) Keep driving and spray the windshield with washer fluid
c) Stop safely and fix the problem
75) When hydraulic brakes fail while you are driving, the system will not build up pressure
and the pedal will feel spongy or go to the floor. What should you do?
a) Pump the brake pedal to generate pressure
b) Push down the brake pedal as hard as you can
c) Put the vehicle in neutral and set the parking brake
76) Which may be a sign of tire failure?
a) Wheels skidding
b) A loud hissing noise
c) Vibration
77) If you are convicted of driving under the influence while driving a commercial motor
vehicle and this is your first offense, you will most likely get:
a) A probation period of one year
b) At least one year suspension of your CDL
c) A fine of $250.00
78) If you are stopped at a roadside rest area and found to have a BAC (blood alcohol
concentration) of 0.02, you will:
a) Be placed out of service for 72 hours
b) Be in deep trouble with your dispatcher
c) Be placed out of service for 24 hours
79) Which of the following statements about speed management is true?
a) If you double your speed, stopping distance will double
b) Empty trucks and loaded trucks will have the same stopping distance
c) If you double your speed, stopping distance will increase by 4 times
80) Which of these vehicles will have the longest stopping distance?
a) Empty truck
b) Loaded truck
c) Bobtail tractor
81) How many red reflective triangles are you required to carry?
a) 2
b) 3
c) 4
82) What is countersteering?
a) Turning the steering wheel counterclockwise
b) Using the steering axle brakes to prevent oversteering
c) Turning the wheel back in the other direction after steering to avoid a traffic emergency
83) Which of these statements about backing a heavy vehicle is true?
a) You should avoid backing whenever you can
b) Helpers should be out of the drivers sight and communicate with spoken signals
c) It is safer to back toward the right side of the vehicle than toward the drivers side
84) Which of these statements about marking a stopped vehicle is true?
a) If a hill or curve stops drivers behind you from seeing your vehicle within 500 feet, the
rear reflective triangle should be moved down the road to give adequate warning
b) You do not need to put out reflective triangles unless the vehicle will be stopped for 30
minutes or more
c) The vehicles taillights should be kept on to warn other drivers
85) Which of these best describes how you should use the brake pedal on a steep downhill
grade?
a) Light pumping action
b) Light steady pressure
c) Repeated strong pressure then release
86) Which of these is true about hauling hazardous materials?
a) Cylinders with compressed gases should be transported under covers if there is no label
on them
b) Such a load should be marked with 4 inch diamond shaped labels on the containers
c) Such a load should be marked with 4 inch red circular labels on the containers
87) Which of these vehicles will have the most difficulties staying in its lane during strong
winds?
a) A double with an empty trailer
b) A tractor pulling a loaded flat bed trailer
c) A triple axle vehicle with cargo
88) Which of these is true about radiator shudders and the winterfront during winter driving?
a) The winterfront should be closed tightly
b) Ice should be removed from the radiator shudder
c) The engine may overheat if the winterfront is left open
89) What kind of optional equipment (except tire wrench) could be in your vehicle?
a) Fully charged fire extinguisher
b) Set of warning devices
C) Battery charger
90) Which of these does not provide extra gears on some trucks?
a) Automatic transmission
b) Auxiliary transmission
c) Multi speed rear axles
91) Which of these is true about tire pressure?
a) Tire air pressure increases with the temperature
b) You do not have to check hot tires because they will not blow out
c) The pressure is not to be checked during the trip if it passed the pre trip inspection
92) You are driving a vehicle that makes wide turns. You want to turn left from one 2 lane 2
way street onto another 2 lane 2 way street. You should:
a) Begin turning your vehicle as soon as you enter the intersection
b) Begin turning your vehicle when you are halfway through the intersection
c) Turn into the left lane of the road you are entering, then move to the right lane when
traffic is clear
93) You must drive on a slippery road. Which of these is a good thing to do in such a
situation?
a) Use a smaller following distance
b) Apply the brakes while on curves
c) Slow down gradually
94) Which of these statements about acceleration is true?
a) When traction is poor, more power should be applied to the accelerator
b) Rough acceleration can cause mechanical damage
c) You should feel a jerking motion if you accelerate your vehicle properly
95) Which of these statements about brakes is true?
a) The heavier the vehicle or the faster it is moving, the more heat the brakes have to
absorb to stop it
b) Brakes have more stopping power when they get very hot
c) Brake drums cool very quickly when the vehicle is moving very fast
96) High beams should be:
a) Used when it is safe and legal to do so
b) Turned on when an oncoming driver does not dim his/her lights
c) Dimmed anytime you get within 100 feet of an oncoming driver
97) The marking on a vehicle in front of you is a red triangle with an orange center. What
does this marking mean?
a) It may be a slow moving vehicle
b) The vehicle is hauling hazardous material
c) Is being driven by a student driver
98) Which of these is NOT part of the pre- trip inspection of the engine compartment?
a) Valve clearance
b) Engine oil level
c) Worn electrical wiring insulation
99) The road you are driving on becomes very slippery due to glare ice. Which of these is a
good thing to do in such a situation?
a) Stop driving as soon as you can safely do so
b) Downshift to stop
c) Keep varying your speed by accelerating and stopping
100) When you are passing another vehicle, Pedestrian or bicycle, you should assume that:
a) They may be moving into your traffic lane
b) They know you are about to pass them
c) They see your vehicle
101) In your mirror, you see a car approaching from the rear. The next time you check your
mirror, you do not see the car. If you wish to change lanes, you should:
a) Wait to change lanes until you are sure the car is not in your blind spot
b) Ease to another lane slowly so cars that are beside you can get out of the way
c) Assume that the car left the road and change lanes
102) Which of these is the proper way to signal for a lane change?
a) Signal early and change lanes slowly and smoothly
b) Signal before the change and move over quickly
c) Signal after you begin the lane change and cross over slowly
103) You are driving in an area with few street lights. If you cannot see well with your
headlights, which of these actions may help you?
a) Find another route that is better lit even if it is out of your way
b) Turn your interior lights on and adjust your instrument lights
c) Use your high beams when legal and keep your interior lights off
104) Which of these is not required knowledge of drivers needing a hazardous materials
endorsement?
a) Basic chemistry
b) Which products can be loaded together
c) When to use placards
105) To determine blood alcohol concentration level for a person it is necessary to know:
a) How much a person weighs
b) How often a person drinks alcohol
c) How old a person is
106) Implied consent means:
a) You are giving your consent to inspect your vehicle for alcohol
b) It is understood that you may drink alcohol now and then
c) You are giving your consent to be tested for alcohol in your blood
107) The braking effect of the engine is greatest when the engine is ____ the governed RPM
and the transmission is in a ____ gear:
a) Below, higher
b) Near, lower
c) Above, lower
108) Which of these is not a brake check you normally do during your walk around
inspection?
a) Brake adjustment
b) Condition of hoses
c) Hydraulic brake cylinder leaks
109) One can recognize hazardous materials by looking on the container:
a) Labels
b) Shapes
c) Covers
110) You do not have a hazardous materials endorsement on your commercial drivers license.
You can drive a vehicle hauling hazardous materials when:
a) The load of hazardous materials is 26 pounds or less.
b) The vehicle does not require placards
c) A person that has a hazmat endorsement rides with you
111) If you have a heavy load that is slowing you down on an upgrade, you should:
a) Shift to a lower gear
b) Exit the road until traffic is lighter
c) Drive on the shoulder so that others may pass your vehicle
112) The new BAC (blood alcohol concentration) for commercial drivers to be intoxicated is:
a) 0.04
b) 0.01
c) 0.10
113) Where should the ignition key be during your pre trip inspection?
a) In your pocket
b) In the ignition
c) On the drivers seat
114) What should be true about other drivers?
a) Mail and delivery drivers are professionals and do not pose a hazard
b) Drivers who use turn signals should always be trusted to turn in the direction they
indicate
c) Short term or daily rental truck drivers are often not used to the limited vision and pose a
hazard
115) Which is NOT true about bad weather and driving conditions?
a) When the temperature drops, bridges freeze before roadways
b) The road is more slippery when the rain continues than when it begins
c) Driving conditions become more dangerous when temperatures rise above freezing
116) Which of these statements about vehicle fire hazards is true?
a) Poor cargo ventilation can cause cargo to catch on fire
b) Carrying a fully charged fire extinguisher may prevent a fire
c) Under inflated tires do not cause a vehicle fire
117) You should wear a seatbelt in a moving vehicle:
a) Only when you are driving
b) All the time
c) Only when you are on a highway
118) Controlled braking is:
a) Slamming on the brakes hard and making the wheels lock up
b) Applying the brakes hard without locking them up
c) Pressing the brakes until wheel lock up occurs, releasing then re-applying
119) Which of these is true about a commercial vehicles habit of swinging wide on turns?
a) Off tracking
b) Wide rounding
c) Side winding
120) Which of these is true about driving in a tunnel?
a) Emergency flashers are required by law
b) Headlights are required by law
c) There may be strong winds when exiting
121) You should use your horn when:
a) It helps to avoid a crash
b) A car is in your way
c) You want to change lanes
122) The tread depth on front axle (steering) tires should be:
a) Not less than 4/32 inch
b) More than 6/32 inch
c) Not less than 2/32 inch
123) Your vehicle will be put out of service if ___ or more leaves in any leaf spring are missing:
a) 1/4
b) 1/3
c) 1/2
124) If your brakes fail on a downgrade, you must first:
a) Look outside of your vehicle for another means of slowing you
b) Hit some object in order to stop your vehicle
c) Find an escape ramp in order to exit the roadway
125) You should always turn on your emergency 4 way flashers when you:
a) Drive through the mountains
b) Park on the side of the road
c) Cross railroad tracks
126) To avoid an accident, you moved to the shoulder. To return to the road:
a) Ride on the shoulder to the next exit, then re-enter
b) Using mirrors and turn signals, turn sharply to get back on the road
c) Using mirrors and turn signals, return when the road is clear
127) Which of these would NOT help if your windshield is covered with ice?
a) Brush
b) Scraper
c) Defroster
128) You are driving a 40 foot vehicle at 55 MPH. The road is dry and visibility is good. What is
the least amount of space you should have in front of your vehicle?
a) 4 seconds
b) 5 seconds
c) 6 seconds
129) What should you do if a driver coming towards you at night keeps his high beams on?
a) Flash your high beams quickly at the other driver
b) Look at the right lane or edge markings on the road
c) Slow down and look straight ahead in your lane
130) When you are starting to move up a hill from a stop:
a) Release the parking brakes as you apply engine power
b) Engage the clutch and accelerate quickly
c) Keep the trailer brake hand valve applied until you reach 20 MPH
131) What is true about using a heater?
a) You must have at least one extra heater such as a mirror heater, battery pack heater or
fuel tank heater when temperatures fall below freezing
b) If you feel sleepy, warming your cab with the heater will help you stay alert
c) When driving in winter weather, you should check that the heater is working properly
before starting your trip
132) Why is a damaged exhaust system a danger?
a) Noise can damage the drivers ears
b) Poisonous fumes can enter the cab or sleeping compartment
c) You can pollute the air with the exhaust fumes
133) Which of these is NOT a danger when forcing an automatic transmission into a lower
gear at high speed?
a) A loss of engine braking effect
b) Damage to the transmission
c) A loss of steering control
134) Stab braking should not be used on a vehicle with:
a) Trailers
b) Antilock brakes
c) Hazardous materials
135) Perception distance is the distance your vehicle travels from the time:
a) Your eyes see a hazard to the time your foot pushes the brake pedal
b) The brain tells the foot to push the brake pedal to the time the foot responds
c) The eyes see a hazard to the time the brain knows that it is a hazard
136) Traffic is heavy on a road with a 55 mph speed limit and traffic is moving 35 mph. The
safest speed for your vehicle is:
a) 35 MPH
b) 45 MPH
c) 55 MPH
137) Which of these statements about using turn signals is true?
a) You do not need to use turn signals when changing lanes on a 4 lane highway
b) When turning, you should signal early
c) You should use your turn signals to mark your vehicle if parked on the side of the road
138) Which of these statements about double clutching and shifting is true?
a) You can use the tachometer to tell you when to shift
b) Double clutching should not be used when the road is slippery
c) Double clutching should only be used with a heavy load
139) You are starting your vehicle from a stop. As you apply power, the drive wheels start to
spin. You should:
a) Take your foot off the accelerator
b) Take your foot off the accelerator and apply the brakes
c) Try a lower gear
140) Which of these is the most important thing to remember about emergency braking?
a) Disconnecting the steering axle brakes will keep your vehicle in a straight line during
emergency braking
b) If the wheels are skidding, you cannot control your vehicle
c) Never do it without downshifting first
141) Which of these statements about tires and hot weather driving is true?
a) You should inspect your tires every 2 hours or 100 miles when driving in very hot weather
b) The air pressure of a tire decreases as the temperature of the tire increases
c) If tires are too hot to touch, letting some air out of them will cool the tires
142) Your vehicle is in a traffic emergency and may collide with another vehicle if you do not
take action. Which of these is a good rule to remember at such a time?
a) You can almost always turn to miss an obstacle more quickly than you can stop
b) Stopping is always the safest action in a traffic emergency
c) Leaving the road is always more risky than hitting another vehicle
143) You are driving a heavy vehicle. You must exit the highway using an off ramp that curves
and goes downhill. You should:
a) Slow down to a safe speed before the curve
b) Slow to the posted speed limit for the off ramp
c) Wait until you are in the curve before downshifting
144) You must park on the side of a level, straight 4 lane divided highway. Where should you
place the reflective triangles?
a) One within 10 feet of the rear of the vehicle, one about 100 feet to the rear, and one
about 200 feet to the rear
b) One within 10 feet of the rear of the vehicle, one about 100 feet to the rear, and one
about 100 feet from the front of the vehicle
c) One within 10 feet of the front of the vehicle, one about 100 feet to the rear, and one
about 200 feet to the rear
145) You are driving on a 2 lane road. An oncoming driver drifts into your lane and is heading
straight for you. Which of these is the best action to take?
a) Hard braking
b) Steer to the right
c) Steer onto the left shoulder
146) Brake fade:
a) Can be caused by the brakes getting very hot
b) Can be corrected by letting up on the brakes for 1-2 seconds then reapplying them
c) Is a problem that only occurs with drum brakes
147) As the blood alcohol concentration goes up, what happens?
a) The drinker more clearly sees how the alcohol is affecting him/her
b) The effects of alcohol decrease
c) Judgement and self control are affected
148) Hydroplaning:
a) Only occurs when there is a lot of water
b) Cannot occur when driving through a puddle
c) Is more likely if tire pressure is low
149) If you are being tailgated, you should:
a) Increase your following distance
b) Flash your brake lights
c) Signal the tailgater when it is safe to pass you
150) You do not have a hazardous materials endorsement on your commercial drivers license.
You are asked to deliver hazardous material in a placarded vehicle. You should:
a) Refuse to haul the load
b) Haul the load only to the nearest place where a driver with a hazardous materials
endorsement can take over
c) Haul the load, but file a report with the department of transportation after the trip
151) Which of these statements about staying alert to drive is true?
a) A half hour break for coffee will do more to keep you alert than a half hour nap
b) If you must stop to take a nap, it should be at a truck stop or other rest area and never on
the side of the road
c) Sleep is the only thing that can overcome fatigue
152) Your vehicle has hydraulic brakes. While traveling on a level road, you press the brake
pedal and find that it goes to the floor. Which of these statements is true?
a) Pumping the brake pedal may bring the pressure up so you can stop the vehicle
b) The parking brake will not work either because it is part of the same hydraulic system
c) Shifting into neutral will help to slow the vehicle
153) You are driving a vehicle at 55 MPH on dry pavement. About how much distance will you
need to bring it to a stop?
a) Twice the length of the vehicle
b) Half the length of a football field
c) The length of a football field
154) A full stop is required at a railroad crossing when:
a) There are no flagmen, warning signals or gate at the crossing
b) The nature of the cargo makes a stop mandatory under state of federal regulations
c) The crossing is located in a city or town with frequent train transit
155) When driving at night, you should use your low beams when an oncoming vehicle is
within how many feet?
a) 400
b) 500
c) 300
156) When driving through a work zone, you should:
a) Reduce your speed only if workers are close to the roadway
b) Turn on your parking lights
c) Watch for sharp pavement drop offs
157) Backing of a commercial vehicle is:
a) Always dangerous
b) Is not dangerous if you don’t have to turn
c) Not dangerous if you have a helper
158) The center of gravity of a load:
a) Should be kept as high as possible
b) Can make a vehicle more likely to tip over on curves if it is high
c) Is only a problem if the vehicle is overloaded
159) To prevent brake fade, you should:
a) Coast down hills that are not very steep
b) Apply constant hard pressure on the brakes while driving down hills
c) Select a gear that will keep your vehicle at a safe speed on steep downgrades
160) When you are parked on the side of the road at night, you must:
a) Turn on your 4 way emergency flashers to warn others
b) Put out your emergency warning lights within 30 minutes
c) Use your taillights to give warning to other drivers
161) You must stop on a hill or curve on a 2 lane, 2 way road. How far back should you place
your reflective triangles?
a) As far back as necessary so others can see you
b) Within 200 feet behind you
c) Within 500 feet behind you
162) To help you stay alert while driving, you should:
a) Schedule trips for hours that you are normally asleep
b) Take short breaks before you get drowsy
c) Take cold medicine if you have a cold
163) To avoid a crash, you had to drive onto the right shoulder. You are now driving at 40
MPH on the shoulder. How should you move back onto the pavement?
a) If the shoulder is clear, stay to the right until your vehicle comes to a stop, then move
back onto the pavement when it is safe
b) Brake hard to slow the vehicle, then steer sharply onto the pavement
c) Steer sharply back onto the pavement, then brake hard as you countersteer
164) Which of these statements about driving in areas with strong winds is true?
a) You should drive alongside other vehicles to help break up the wind
b) The lighter your vehicle, the less trouble you will have in the wind
c) Winds are especially a problem when coming out of tunnels
165) Which of these is a good thing to do when driving at night?
a) Keep your speed slow enough so that you can stop within the range of your headlights
b) Look at oncoming headlights only briefly
c) Keep your instrument lights bright
166) Which of these statements about overhead clearance is true?
a) You should assume that posted clearance signs are correct
b) The weight of a vehicle changes its height
c) If the road surface causes your vehicle to tilt toward objects at the side of the road, you
should drive close to the shoulder
167) Which of these statements about vehicle fires is true?
a) If a cargo van or box trailer catches on fire, you should open the cargo door as soon as
possible
b) If your engine is on fire, you should open the hood as soon as you can
c) A burning tire should be cooled with water
168) When the roads are slippery, you should:
a) Make turns as gently as possible
b) Stop and test the traction while going uphill
c) Decrease the distance you look ahead of your vehicle
169) You are checking your brakes and suspension for a pre trip inspection. Which of these
statements is NOT true?
a) Brake shoes should have brake fluid on them
b) One missing leaf in a leaf spring can be dangerous
c) A cracked drum should be replaced
170) Which of these is NOT a good rule to follow when caring for an injured person at an
accident scene?
a) If a qualified person is helping them, stay out of the way unless asked to assist
b) Keep an injured person cool
c) Move the severely injured person if there is danger from fire or passing traffic
171) You should avoid driving through deep puddles or flowing water. If you must do either,
which of these steps can help to keep your brakes working?
a) Gently applying the brakes while driving through the water
b) Applying hard pressure to both the brake pedal and accelerator after coming through the
water
c) Turning on your brake heater
172) Which of these statements about drugs is true?
a) A driver can use any prescription drug while driving
b) Amphetamines(pep pills or “speed”)can be used to help the driver stay alert
c) The use of drugs can lead to an accident and/or arrest
173) Which of these is a good thing to remember when crossing or entering traffic with a
heavy vehicle?
a) Heavy vehicles need larger gaps in traffic than cars
b) The best way to cross the traffic is to pull the vehicle part way across the road to block
one lane while waiting for traffic to clear
c) Because heavy vehicles are easy to see, you can count on other drivers to move out of
your way or slow down for you
174) How do you correct a rear wheel acceleration skid?
a) Apply more power to the wheels
b) Stop accelerating
c) Downshift
175) The purpose of a retarder is to:
a) Help slow the vehicle while driving and reduce brake wear
b) Apply extra braking power to the non-drive axles
c) Help prevent skids
176) Controlled braking:
a) Can be used when you are turning sharply
b) Involves locking the wheels for a short period of time
c) Is used to keep a vehicle in a straight line when braking
177) Which of these is a good thing to do when steering to avoid a crash?
a) Apply the brakes while turning
b) Steer with one hand so you can turn more quickly
c) Don’t turn any more than needed to clear what is in your way
178) Which of these statements about certain types of cargo is true?
a) An unstable load, such as hanging meat or livestock, can require extra caution on curves
b) Oversized loads can be hauled without a special permit during times when the roads are
not busy
c) When liquids are hauled, the tanks should always be loaded totally full
179) According to the drivers manual, why should you limit the use of your horn?
a) It can startle other drivers
b) The horn is not a good way to let others know you are there
c) You should keep a firm grip on the steering wheel with both hands at all times
180) Which statement about cold weather driving is true?
a) An engine cannot overheat when the weather is very cold
b) Windshield washer antifreeze should be used
c) Exhaust system leaks are less dangerous in cold weather
181) When driving at night, you should:
a) Look to the left side of the road when a vehicle is coming toward you
b) Adjust your speed to keep your stopping distance within your sight distance
c) Dim your lights within 300 feet of another vehicle
182) Which of these statements about speed management is true?
a) Empty trucks always stop in a shorter distance than fully loaded ones
b) When you double your speed, it takes twice the distance to stop
c) You should choose a speed that lets you stop within the distance that you can see ahead
183) Retarders:
a) Can cause the drive wheels to skid when they have poor traction
b) Cause extra brake wear
c) Work when you apply the brake pedal
184) You are required to inspect your truck within how many miles of beginning a trip?
a) 25
b) 50
c) 100
185) There are two types of jackknifes. They are:
a) Trailer
b) Tractor
c) Both A and B
186) When going down a long steep downgrade, you should always:
a) Use the braking effect of the engine
b) Use controlled braking
c) Brake when you exceed your “safe speed” by 5 MPH
187) You may hang up on railroad tracks if:
a) If you cross double tracks too slowly
b) The tracks have a steep approach
c) You try to shift gears while crossing
188) What should you do if you are unsure if you have enough overhead clearance?
a) Slow down slightly and try to drive under the object
b) Find another route that will not require driving under the object
c) Estimate the height of the object if it is not posted
189) What should you do if your vehicle hydroplanes?
a) Start stab braking
b) Release the accelerator
c) Accelerate slightly
190) You are driving on a straight, level highway at 50 MPH. There are no vehicles in front of
you. A tire suddenly blows out on your vehicle. What should you do first?
a) Stay off the brake until the vehicle has slowed down
b) Begin light braking
c) Begin emergency braking
191) You are driving a new truck with a manual transmission. What gear will you probably
have to use to take a long, steep downgrade?
a) The same gear you would use to climb the hill
b) A lower gear than you would use to climb the hill
c) A higher gear than you would use to climb the hill
192) You are checking your wheels and rims for a pre trip inspection. Which of these
statements is true?
a) Rust around wheel nuts may mean that they are loose
b) A vehicle can be safely driven with one missing lug nut on a wheel
c) Mismatched lock rings can be used on the same vehicle
193) You are checking your tires for a pre trip inspection. Which of these statements is true?
a) Tires of mismatched sizes should not be used together on the same vehicle
b) Radial and bias ply tires can be used together on the same vehicle
c) 2/32 inch tread depth is safe for front tires
194) How far ahead of the vehicle should a driver look while driving?
a) 5-8 seconds
b) 12-15 seconds
c) 18-21 seconds
195) You should stop driving:
a) After 5 hours
b) After 9 hours
c) Whenever you become sleepy
196) You are driving a heavy vehicle with a manual transmission. You have to stop on the
shoulder while driving on an uphill grade. Which of these is a good rule to follow when
putting it back in motion on the uphill grade?
a) Keep the clutch slipping while slowly accelerating
b) Use the parking brake to hold the vehicle in place until the clutch engages
c) Let the vehicle roll backwards a few feet before you engage the clutch
197) Which of these statements about engine overheating is true?
a) You should never shut off an overheated engine until it cools
b) You should never remove the radiator cap on a pressurized system until the system is
cool
c) Antifreeze is not needed when the temperature is warm
198) If a straight truck(no trailer) goes into a skid, it will:
a) Slide sideways and spin out
b) Go straight ahead even if the steering wheel is turned
c) Go straight ahead, but will turn when the steering wheel is turned
199) If you need to leave the road in a traffic emergency, you should:
a) Try to get all the wheels off the pavement
b) Avoid braking until your speed has dropped to about 20 MPH
c) Avoid the shouldr because most shoulders will not support the weight of a large vehicle
200) Which of these statements about downshifting is true?
a) When you downshift for a curve, you should do so before entering the curve
b) When you downshift for a hill, you should do so after you start down the hill
c) When double clutching, you should let the RPMs decrease while the clut ch is released
and the shift lever is in neutral
201) For your safety, when setting out reflective triangles you should:
a) Hold the triangles between yourself and oncoming traffic
b) Keep them out of sight while you walk to the spots you will be placing them
c) Turn on your flashers
202) You are driving a 40 foot vehicle at 35 MPH. The road is dry and visibility is good. What is
the least amount of space you should keep in front of your vehicle to be safe?
a) 3 seconds
b) 4 seconds
c) 5 seconds
203) What is the proper way to hold a steering wheel?
a) With both hands close together near the top of the wheel
b) With both hands close together near the bottom of the wheel
c) With both hands, on opposite sides of the wheel
204) You are travelling down a long, steep hill. Your brakes get so hot that they fail. What
should you do?
a) Downshift and pump the brake pedal
b) Look for an escape ramp or escape route
c) Both of the above
205) When driving in cold weather, your tire pressure should:
a) Be enough to provide contact with the ground and push your vehicle through the snow
b) Be double the depth required in normal weather
c) Be checked every 100 miles or 2 hours (whichever comes first)
206) A key principle to remember about loading cargo is to keep the load
a) To the front
b) To the rear
c) Balanced in the cargo area
207) The drivers manual suggests several things to do when passing a vehicle. Which of these
is NOT one of them?
a) Lightly tap your horn
b) At night, turn on your high beams before you start to pass and leave them on until you
have completely passed the vehicle
c) Assume that the other driver does not see you
208) The distance that you should look ahead of your vehicle amounts to about____miles at
highway speed:
a) 1/8
b) 1/4
c) 1/2
209) What kind of fire can you use water to put out?
a) Tire fires
b) Electrical fires
c) Gasoline fires
210) Which of these is a good thing to remember about using mirrors?
a) You should look at a mirror for several seconds at a time
b) Convex mirrors make things look larger and closer than they really are
c) There are blind spots that your mirrors cannot show
211) Most serious skids result from:
a) Driving too fast for conditions
b) Turning too sharply
c) An uneven load
212) Which of these items is NOT checked for a pre- trip inspection?
a) All lights are working
b) Amount of fuel on a vehicle
c) Cargo securement
213) If you must stop in the oncoming lane while making a turn, you should:
a) Watch for oncoming traffic
b) Complete your turn without stopping
c) Back to allow the oncoming traffic to pass
214) Brake drums (or discs) must not have cracks longer than__ The width of the friction area:
a) 1/2
b) 1/3
c) 1/10
215) What should you do if you see a hazard in the roadway ahead of you?
a) Steer around it and get back in your lane
b) Stop quickly and pull to the side of the road
c) Use your 4 way flashers or brake lights to warn others
216) Heavy vehicles often move slower than others. Which of these is NOT a good rule to
follow while driving a heavy vehicle?
a) Stay on the right side of the road
b) Use 4 way flashers if it is legal in your state
c) Signal other drivers when it is safe to pass you
217) Which of these actions is NOT recommended for a left turn?
a) Start in the inside lane and swing right as you turn
b) Use the right hand turning lane if there are 2 turning lanes
c) Start your turn in the center of the intersection
218) Can state inspectors inspect your truck or bus?
a) No
b) Yes, but cannot put you out of service
c) Yes, and they can put you out of service if your vehicle is found to be unsafe
219) If you are convicted of driving a commercial vehicle under the influence of alcohol or
drugs you will lose you CDL for:
a) 6 months
b) 1 year
c) 2 years
220) Which of these is true about hazardous materials?
a) All hazardous materials present a danger to health and safety
b) Any truck carrying any amount of hazardous materials must have placards
c) Any public road allows trucks carrying hazardous materials if they are loaded correctly
221) You are checking you steering and exhaust systems for a pre-trip inspection. Which of
these problems, if found, should be fixed before the vehicle is driven?
a) Steering wheel play of more than 10 degrees (2 inches on a 20 inch steering wheel)
b) Oil on a tie rod
c) Gray smoke coming out of the exhaust pipe
222) Convex (curved) mirrors:
a) Make objects appear closer than they really are
b) Make objects appear larger than they really are
c) They show a wider area than flat mirrors show
223) To correct a drive wheel braking skid, you should:
a) Stop braking, turn quickly then countersteer
b) Increase braking
c) Increase braking, turn quickly then countersteer
224) When entering or exiting a curved freeway ramp, you should:
a) Maintain a speed 5 – 10 MPH below the posted speed limit
b) Maintain the posted speed limit
c) Slow down to 50% of the posted speed limit
225) The space to the ___ of you vehicle is the most important to manage:
a) Back
b) Front
c) Side
226) Your brakes can get wet when driving through heavy rain. What effect can this cause to
your brakes?
a) Hydroplaning
b) Extensive brake wear
c) Trailer jackknife
227) Containerized loads:
a) Are not required to be inspected by the driver
b) Should be supplied with their own tiedown devices or locks
c) Generally are used when freight is carried part way by rail or ship
228) When driving a commercial vehicle with a height over 13 feet, you should:
a) Not worry about height clearances as long as you stay on state and federal highways
b) Assume all clearances are high enough
c) Stop and make sure that clearance is high enough
229) The distance you should look ahead of your vehicle while driving at low speed is
about___?
a) 1 block
b) 2 blocks
c) ½ block
230) Which of these is true about emergency or evasive action?
a) In order to turn quickly, you must have a firm grip on the steering wheel
b) You can stop more quickly than you can turn to miss obstacles
c) Stopping is always the safest thing to do in a traffic emergency
231) What happens to tar on road pavement during very hot weather?
a) Nothing
b) It becomes sticky making tires stick to the road
c) It bleeds making the road surface slippery
232) What is the best advice for a driver when there is a heavy fog?
a) Do not drive too slowly or another driver may hit you
b) Park the truck until the fog disappears
c) Alternate your lights between high and low beams to improve your visibility
233) When loading a trailer, if the cargo is all loaded to the rear it may result in:
a) Wheel lockup
b) Damage to steering axle
c) Poor traction on drive wheels
234) Communication means:
a) Talking with law enforcement officers
b) Communicating your intentions to other motorists
c) Talking on the CB radio
235) Which of these statements about a pre-trip inspection is true?
a) When you park on a street, you should walk so you face away from oncoming traffic
b) Leave the key in the ignition so you don’t lose it while you are under the truck
c) If you need to tilt a cab, secure loose things so they do not fall or break anything
236) Which of these statements about cargo loading is true?
a) State laws dictate legal weight limits
b) A driver is not responsible for the load if it is loaded by the shipper
c) The legal maximum weight allowed by the state is considered safe under all driving
conditions
237) Which of these statements is true about rear wheel braking skids?
a) Locked wheels usually have more traction than rolling wheels
b) Front wheels slide sideways to try to catch up with the rear wheels
c) On a vehicle with a trailer, the trailer can push the towing vehicle sideways
238) The best drivers are those who watch and prepare for a hazard. This is called____driving
a) Offensive
b) Defensive
c) Objective
239) Sometimes you need to leave the road to avoid a hazard or emergency. When you do so,
you should keep in mind that:
a) Most shoulders are not strong enough to support the weight of a heavy vehicle
b) You might not be able to re-enter the road because of the gravel used on roads
c) It is less dangerous to drive on the shoulder than to cause a collision
240) Escape ramps:
a) Should be used by any driver who loses braking power
b) Are not designed for tractors with double trailers
c) Are designed to slow vehicles so they can get back on the road at a safe speed
GENERAL KNOWLEDGE ANSWERS
1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)
16)
17)
18)
19)
20)
21)
22)
23)
24)
25)
26)
27)
28)
29)
30)
31)
32)
33)
34)
35)
36)
37)
38)
39)
C
C
B
C
B
C
B
A
B
A
A
A
B
C
A
C
A
B
C
A
B
A
A
B
A
A
C
A
B
C
B
A
C
B
C
A
A
B
A
40) A
41) B
42) B
43) C
44) C
45) A
46) B
47) A
48) A
49) A
50) C
51) B
52) A
53) A
54) A
55) C
56) B
57) C
58) A
59) B
60) B
61) C
62) C
63) A
64) C
65) A
66) C
67) C
68) B
69) C
70) A
71) A
72) C
73) A
74) C
75) A
76) C
77) B
78) C
79) C
80) C
81) B
82) C
83) A
84) A
85) B
86) B
87) A
88) B
89) C
90) A
91) A
92) B
93) C
94) B
95) A
96) A
97) A
98) A
99) A
100) A
101) A
102) A
103) C
104) A
105) A
106) C
107) B
108) A
109) A
110) B
111) A
112) A
113) A
114) C
115) B
116) A
117) B
118) B
119) A
120) C
121) A
122) A
123) A
124) C
125) B
126) B
127) A
128) B
129) B
130) A
131) C
132) B
133) A
134) B
135) C
136) A
137) B
138) A
139) A
140) B
141) A
142) A
143) A
144) A
145) B
146) A
147) C
148) C
149) A
150) A
151) C
152) A
153) C
154) B
155) B
156) C
157) A
158) B
159) C
160) A
161) C
162) B
163) A
164) C
165) A
166) B
167) C
168) A
169) A
170) B
171) A
172) C
173) A
174) B
175) A
176) C
177) C
178) A
179) A
180) B
181) B
182) C
183) A
184) B
185) C
186) A
187) B
188) B
189) B
190) A
191) B
192) A
193) A
194) B
195) C
196) B
197) B
198) A
199) B
200) A
201) A
202) B
203) C
204) C
205) A
206) C
207) B
208) B
209) A
210) C
211) A
212) B
213) A
214) A
215) C
216) C
217) A
218) C
219) B
220) A
221) A
222) C
223) A
224) A
225) B
226) C
227) C
228) C
229) A
230) A
231) C
232) B
233) C
234) B
235) C
236) A
237) C
238) B
239) C
240) A
Was this manual useful for you? yes no
Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the work of artificial intelligence, which forms the content of this project

Download PDF

advertisement