SUSSEX MEWS, W2
FULL REFURBISHMENT, DESIGN, SUPPLY AND BUILD
SUSSEX MEWS, W2
FULL REFURBISHMENT, DESIGN, SUPPLY AND BUILD
TFU ARE PROUD TO PRESENT OUR MOST RECENT REFURBISHMENT, A QUIRKY MEWS
HOUSE WITH BAGS OF CHARACTER. THE CLIENT REQUIRED A UNIQUE DESIGN WHICH
MADE THE MOST OF THE SPATIAL RESTRICTIONS OF THE PROPERTY. WITH EXISTING
CLASSICAL FEATURES SUCH AS THE STABLE DOORS TO THE FRONT ELEVATION AND
MINIMAL WINDOWS TO THE TOP FLOOR, THIS LITTLE MEWS NEEDED LOTS OF TLC TO
RESTORE IT TO ITS FORMER GLORY.
AFTER YEARS OF NEGLECT, PART OF THE ROOF WAS BADLY DAMAGED, SO WE INSTALLED
A NEW ROOF, WHICH IN TURN OPENED UP THE UPPER LEVEL. THIS ALSO ALLOWED US TO
INTRODUCE SKYLIGHTS TO BRING MORE NATURAL LIGHT INTO THE SPACE
BEFORE
1
AFTER
SUSSEX MEWS
BEFORE IMAGES
2
SUSSEX MEWS
LIVING SPACE
The front door leads straight into the living room giving an
immediate view of the ground floor. This had to be eye catching
yet practical, so we built a little storage to house the mundane
bits such as electrical metre boards and coat hooks etc.
We enlarged the structural opening to the kitchen space to
achieve a bilateral focal point through the space. All of the
windows to the front façade were replaced including the
stable doors. We wanted to design the space so that the
stable doors could remain functional and open onto the mews.
Lastly, we used a glass balustrade to visually add space as
the staircase begins in the living room. Applying the
same timber flooring to the steps created continuity to
blur the threshold between the living room and the stairs.
3
SUSSEX MEWS
KITCHEN SPACE
The kitchen was a playful nod to the history of the building, including modern appliances and colour schemes to create a contemporary and warm setting.
The kitchen furniture embraces a large black range cooker which, with a matching
extractor becomes the focal point of the kitchen. The stable doors in the kitchen
are openable for summer parties on the mews – a real talking point.
4
SUSSEX MEWS
GROUND FLOOR BATHROOM
‘Pod’ shower rooms are one of our specialities here at TFU. During the design conception
stage there were a lot of eyebrows raised over our idea to use the underside of the stairs
as a shower enclosure. It is safe to say however that is has been a great success!
Not only has our shower room added value but the addition of a guest toilet on the ground
floor (where previously there was none) is an added bonus for the residents.
5
We used a bespoke shower screen for the shower entrance as the space was irregular in
proportion. We also mimicked the shape of the shower by creating a large storage space,
fitted with bespoke glass shelving to the left.
SUSSEX MEWS
FIRST FLOOR BATHROOM
We were able to make a dramatic difference to the bathroom upstairs by levelling the
ceiling and replacing the old decrepit roof, which also allowed us to introduce a large skylight.
Natural light floods the space now occupied by a neutral and contemporary bathroom in grey
and natural finishes.
Although the bathroom was not small, the shape of the space meant that the sanitary ware
had to be carefully selected with regards to the spatial limitations. So, we created a luxurious
space using clever design decisions such as the contemporary wall hung furniture and sleek
integrated mirrors to maximise storage by cutting alcoves into the walls.
6
SUSSEX MEWS
FURNITURE
With the kitchen being bought to the front of the property, we were able
to create a larger open plan living/dining space, in which we created different
zones for maximim flexibility. In the dining zone, we chose an eye catching,
sculptured glass dining table which sparks interest as soon as you step through
the main door and paired it with comfortable curvaceous dining chairs in dark
grey fabric.
In the living area we continued with grey and white tones from the kitchen
but this time paired them with walnut wood to add some warmth when using
TV units and coffee tables. A beautiful orchid was used to dress the TV unit
and create a fresh and cosy feel. We handpicked a range of accessories such
as vases, cups and saucers and artwork to craft a homelike atmosphere
- Crucial as the property was being marketed for rental.
Every inch of the space in this room was optimised. We zoned off the far left
corner as a study area by using a desk in walnut together with a curved and
trendy desk chair which could also work well as an easy chair in the living
zone to create more seating.
7
SUSSEX MEWS
FURNITURE
Upstairs, in the master bedroom we opted for
a sliding door wardrobe which made the most
of the alcove recess. We used the depth to create
long and short hanging rails and in areas where
the alcove didn’t allow enough depth, we designed
a usable shelving system which was neatly tucked
behind the large white glass sliding doors. We also
cleverly created some open shelving space when
scribing again maximizing storage space.
When choosing furniture pieces for the bedroom,
we kept to the soft grey tones and added a touch
of luxury by introducing sculptural bedside lamps
in gold. To complete the look, we dressed the
windows with light grey roman blinds with
white embroidered fern pattern.
8
CONTACT US
TOP OF THE BILL HOUSE, 43 QUEENS ROW, LONDON, SE17 2PX
+44 020 3772 0771
BELLA@THEFURNITUREUNION.COM
DESIGN@THEFURNITUREUNION.COM
WWW.THEFURNITUREUNION.COM