4.3.4 Pelayan Maya/Pemajuan Port. Asus RT-AC1300UHP

Add to my manuals
122 Pages

advertisement

4.3.4  Pelayan Maya/Pemajuan Port. Asus RT-AC1300UHP | Manualzz

4.3.4 Pelayan Maya/Pemajuan Port

Pemajuan por adalah kaedah untuk menghala trafik rangkaian dari Internet ke port khusus atau julat port khusus ke satu peranti atau beberapa peranti pada rangkaian tempatan anda.

Menyediakan Pemajuan Port pada penghala anda membenarkan

PC di luar rangkaian untuk mengakses perkhidmatan khusus yang diberikan oleh PC dalam rangkaian anda.

NOTA: Apabila pemajuan port dinyahdayakan, penghala ASUS menyekat trafik masuk tanpa diminta dari Internet dan hanya membenarkan balasan daripada permintaan luar daripada LAN. Klien rangkaian tidak mempunyai akses kepada Internet secara langsung, dan sebaliknya.

Untuk menyediakan Pemajuan Port:

1. Daripada panel navigasi, pergi ke tab Advanced Settings

(Tetapan Lanjutan) > WAN > Virtual Server / Port

Forwarding (Pelayan Maya / Pemajuan Port) .

65

66

2. Konfigurasikan tetapan berikut di bawah. Apabila selesai, klik

Guna .

• Dayakan Pemajuan Port: Pilih Ya untuk mendayakan

Pemajuan Port.

• Senarai Pelayan Terkenal: Tentukan jenis perkhidmatan yang anda ingin akses.

• Senarai Permainan Terkenal: Port senarai item ini diperlukan untuk permainan dalam talian popular berfungsi dengan betul.

• Port Pelayan FTP: Elak menugaskan julat port 20:21 untuk pelayan FTP anda kerana ini akan berlawanan dengan penugasan pelayan FTP natif bagi penghala.

• Nama Perkhidmatan : Masukkan nama perkhidmatan.

• Julat Port : Jika anda mahu menentukan Liputan Port untuk klien pada rangkaian yang sama, masukkan Nama

Perkhidmatan, Liputan Port (cth. 10200:10300), alamat IP LAN dan biarkan Port Setempat kosong. Liputan port menerima pelbagai format seperti Liputan Port (300:350), port individu

(566,789) atau Campuran (1015:1024,3021).

NOTA:

• Apabila tembok api rangkaian anda dinyahdayakan dan anda menetapkan 80 sebagai julat port pelayan HTTP untuk penyediaan

WAN anda, kemudian pelayan http/pelayan web akan bercanggah dengan antara muka pengguna web penghala.

• Rangkaian menggunakan port untuk menukar data, dengan setiap port ditugaskan nombor port dan tugasan khusus. Sebagai contoh, port 80 digunakan untuk HTTP. Port khusus hanya boleh digunakan oleh satu aplikasi aau perkhidmatan pada satu masa. Oleh itu, dua

PC mencuba untuk mengakses data melalui port yang sama pada masa yang sama akan gagal. Sebagai contoh, anda tidak boleh menyediakan Pemajuan Port untuk port 100 untuk dua PC pada masa yang sama.

• IP Tempatan : Masukkan alamat IP LAN klien.

NOTA : Gunakan alamat IP statik untuk klien setempat untuk menjadikan pemajuan port berfungsi dengan baik. Rujuk bahagian 4.2 LAN untuk maklumat.

• Port Setempat : Masukkan port khusus untuk menerima paket yang dimajukan. Biarkan medan ini kosong jika anda mahu paket masuk dihalakan semula ke julat port yang dinyatakan.

• Protokol : Pilih protokol. Jika anda tidak pasti, pilih KEDUA-

DUANYA .

Untuk memeriksa jika Pemajuan Port telah berjaya dikonfigurasi:

• Pastikan pelayan atau aplikasi anda disediakan dan berjalan.

• Anda memerlukan klien di luar LAN anda tetapi mempunyai akses Internet (dirujuk sebagai "Klien Internet"). Klien ini tidak boleh disambungkan ke penghala ASUS.

• Pada klien Internet, gunakan IP WAN penghala untuk mengakses pelayan. Jika pemajuan port telah berjaya, anda boleh mengakses fail atau aplikasi.

Perbezaan antara picu port dan pemajuan port:

• Picu port akan berfungsi walaupun tanpa menyediakan alamat IP LAN khusus. Tidak seperti pemajuan port, yang memerlukanalamat IP LAN statik, picu port membolehkan pemajuan port dinamik menggunakan penghala. Julat port yang telah ditetapkan dikonfigurasikan untuk menerima sambungan masuk untuk tempoh masa terhad. Picu port membolehkan berbilang komputer untuk menjalankan aplikasi yang biasanya memerlukan pemajuan secara manual port yang sama ke setiap PC pada rangkaian.

• Picu port adalah lebih selamat daripada pemajuan port memandangkan port masuk tidak dibuka pada setiap masa.

Ia dibuka hanya apabila aplikasi membuat sambungan keluar melalui port picu.

67

advertisement

Was this manual useful for you? Yes No
Thank you for your participation!

* Your assessment is very important for improving the workof artificial intelligence, which forms the content of this project

Related manuals